Savet bezbednosti UN raspravlja o Kosovu

Izveštaj šefa UN Antonija Guteresa, u kojem optužuje Hašima Tačija i Fatmira Ljimaja da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK, pred ambasadorima Saveta bezbednosti. Stavove Srbije brani ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres je u izveštaju optužio Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK.

Zbog pandemije koronavirusa, i ova konferencija Saveta bezbednosti biće održana onlajn

Guteres je ocenio da su pandemija koronavirusa, politička kriza i najava optužnica za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i šefa Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija dodatno uzburkale ionako krhku političku i bezbednosnu situaciju na Kosovu.

Ujedinjene nacije su, takođe, navele da se u proteklih šest meseci na Kosovo vratilo 189 osoba, od čega su većina Srbi, kao i da se od 1999. godine vratilo nešto više od 28.000 osoba.

Generalni sekretar UN u izveštaju je pozdravio nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, navodeći da je primetna nova energija usmerena ka normalizaciji odnosa.

Prethodna sednica Saveta bezbednosti na kojoj se raspravljalo o Kosovu održana je 24. aprila.

Izvor: RTS

Comments