• Početna>
  • Vesti>

Euleks zabrinut zbog ukidanja Specijalnog odeljenja za borbu protiv korupcije, zahteva pojašnjenja vlade

Misija Euleksa na Kosovu ocenila je da vladina odluka o ukidanju Specijalnog odeljenja za borbu protiv korupcije, u okviru Kosovske policije, izaziva ozbiljnu zabrinutost u vezi posvećenosti Kosova borbi protiv korupcije.

“Vlada Kosova bi trebalo da razjasni svoj stav što je pre moguće”, poručuju iz Euleksa u odgovoru za Kohu.

Kako navode iz te misije, ugašeno Specijalno odeljenje odigralo je presudnu ulogu na polju borbe protiv korupcije.

“Kao što je navedeno u izveštaju o monitoringu koji je u ponedeljak objavio Euleks, Specijalno odeljenje za borbu protiv korupcije uspelo je da otkrije i sprovede istrage visokog profila koje uključuju istaknute i politički izložene osobe, kao i kompleksne finasijske slučajeve, uključujući slučajeve koji se odnose na privatizacije ili javne tendere koji su prouzrokovali štetu javnom budžetu, a za koje se procenjuje da su iznosili nekoliko miliona evra”, kaže se u odgovoru.

Iz Euleksa takođe navode da je utvrđeno da nije bilo odgovarajuće saradnje i koordinacije između Specijalnog odeljenja za borbu protiv korupcije i Specijalnog tužilaštva Kosova (STK).

“Uglavnom zato što u STK nije bila određena tačka za kontakt sa Specijalnim odeljenjem. Nedavno osnivanje tog Specijalnog odeljenja u okviru STK korak je u pravom smeru i trebalo je da se materijalizuje poboljšanjem saradnje sa Specijalnim odeljenjem Kosovske policije radi postizanja napretka u borbi protiv korupcije”, dodaje se u odgovoru za Kohu.

Izvor: Kosovo online / Koha ditore

Comments

Pročitaj još