• Početna>
  • Vesti>

Dokumentarni film “Umetnost sećanja” pred mitrovačkom publikom

Dokumentarni film “Umetnost sećanja” autorke Jelene Radenović prikazan je u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

Film je premijerno prikazan prošle godine na festivalu “Slobodna zona” i govori o spomenicima podignutim posle Drugog svetskog rata na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.

Prema rečima autorke filma Jelene Radenović, akcenat u filmu je na umetničkom kvalitetu i delima, poput onih na Tjentištu (Bosna i Hercegovina), Kadinjači (Užice) i Podgariću (Hrvatska). Njihova svrha je bila da postave estetske i etičke standarde, u posleratnom društvu.

“Uhvatili smo neke najreprezentativnije spomenike, kojih ima mnogo, ali mi smo se odlučili za njih 12, koji su monumentalni i različiti, kako bismo mogli da za sat vremena prikažemo svu paletu moderne apstraktne forme. Ono što je zanimljivo je da su oni postali sve popularniji i značajniji u svetu, pa je tako pre dve godine u najvećem muzeju monumentalne umetnosti u Njujorku, organizovana izložba koja je trajala 6 meseci, i bila je posvećena našim spomenicima i uopšte arhitekturi u Jugoslaviji, što govori o tome da su oni preživeli to vreme i ideologiju, koja ih je stvorila i u čijoj su promociji služili. Sada su oni umetnička dela i mislim da bi trebalo tako da ih gledamo, kao umetničke primerke moderne skulpture, koje bi bilo žalosno pustiti da se uruše i ostanemo bez njih.” navodi Radenovićeva.

Nakon dva velika filmska ostvarenja, u planu je i snimanje filma o karakterističnoj muzici i zvucima sa Kosova i Metohije, dodaje autorka filma.

“Kada to kažem, ne mislim samo na muziku i pesmu sa Kosova, već i na sve one zvuke koji su pothranjeni u našoj svesti. Ja se pre svega bavim identitetom i čini mi se da svaki moj film u osnovi ima to pitanje identiteta, ali u ovom filmu akcenat je stavljen na zvuku jer je naš sluh, drugi po redu okidač emocija. Inače, moja porodica je došla iz Plava iz Crne Gore došla na Kosovo i Metohiju preko Čakora i Prokletija, i nastanila se u selu Dobri Do. Bili su čak i ktitori Dečana i gradili Dečane tako da i tamo postoji jedna soba Radenovića. Nažalost, od 1987. godine nisam posetila Kosovo i Metohiju, tako da sam uzbuđena što sam ponovo došla u neki predeo kojeg se iz detinjstva sećam kao vrlo bajkovitog predela, koji mi ostao kao san iz detinjstva.” kaže autorka.

Dokumentarni film “Umetnost sećanja” je prvu nagradu dobio posle premijere na festivalu “Slobodna zona.”

“To je bila specijalna nagrada žirija. Ono što je zanimljivo je da smo nagradu dobili na insistiranje člana žirija, koji je Francuz, što znači da film komunicira i sa stranom publikom, što nam je posebno drago. Kada stranci osete da se ovde nešto veliko desilo, da imamo umetnost na nivou najvećih umetničkih dela, na nivou egipatskih piramida, onda to ima posebno značenje.” navodi Radenovićeva.

Film prikazan i na festivalu filma u Stokholmu, gde je nagrađen najvećom nagradom festivala, a prikazan je i u Podgorici, gde je dobio nagradu publike.

“Posebno mi je draga bila projekcija na univerzitetu u Tokiju, gde su studenti imali da šansu da vide film, istoriju umetnosti i arhitekturu. To je bilo zanimljivo, jer je 90 odsto studenata reklo da bi došlo u bivšu Jugoslaviju, kako bi izbliza videli spomenike.” kaže autorka.

Nakon projekcije filma, prisutni su imali priliku da u razgovoru sa autorkom saznaju više o određenim temama i karakteristikama spomenika.

Jelena Radenović je glumica, rediteljka i doktor nauka o dramskim umetnostima iz oblasti studije filma i medija.

“Kuda dalje” prvi dokumentarni film Radenovićeve, do sada je prikazan na festivalu u Velsu i Stokholmu, gde je dobio specijalnu nagradu festivala, Beču, Štutgartu, Briselu i Novom Sadu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još