Predsednik opštine Gračanica: Imamo pravo da se povučemo iz institucija ako se ne formira ZSO

Srđan Popović, predsednik opštine Gračanica i potpredsednik Srpske liste kaže za RTS da odbijanje Prištine da razgovara o ZSO jeste napad na vitalne političke, ekonomske i socijalne interese interese Srba.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak dolazi u Beograd. Predstavnici Srpske liste su mu sinoć na sastanku rekli da će napustiti kosovske institucije ako ne dođe do formiranja Zajednice srpskih opština.

Predsednik opštine Gračanica i potpredsednik Srpske liste Srđan Popović rekao je u Dnevniku RTS-a da odbijanje Prištine da razgovara o ZSO jeste napad na vitalne političke, ekonomske i socijalne interese interese Srba.

“U samom Briselskom sporazumu nama je obećano da će biti formirana Zajednica srpskih opština. Zbog toga smo i ušli u institucije na centralnom nivou i formirali lokalne institucije. To obećanje nama daje za pravo da se povučemo iz svih institucija ako ne dođe do ispunjenja tog obećanja”, poručuje Popović.

Ipak, napominje da se nada da će to obećanje biti ispunjeno i da će Brisel odigrati svoju ulogu onako kako treba.

Smatra da je pravo vreme da Brisel pokaže svoj autoritet.

“Mi ćemo biti strpljivi, čekaćemo da Brisel odradi posao onako kako je dogovoreno. Ako se to ne bude desilo, onda ćemo razmatrati sve mogućnosti i odrediti dalje korake o napuštanju institucija”, najavio je Popović.

Ukazuje da je ZSO značajna, jer bi imali još jednu instancu, narod bi bio relaksiraniji, a dala bi i dosta prostora što se tiče ekonomskog razvoja i direktne saradnje sa Beogradom.

Izvor RTS

Comments