• Početna>
  • Vesti>

Simić: Odbijanje Prištine da formira ZSO pretnja opstanku Srba na KiM

Odbijanje Prištine da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), na šta se sama obavezala 2013. godine, direktna je pretnja opstanku Srba na Kosovu i Metohiji, kaže potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Delegacija Srpske liste sastaće se danas sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog o Kosovu i Metohiji Miroslavom Lajčakom, a Simić kaže da će politički predstavnici Srba sa KiM ponoviti Lajčaku da treba što pre formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO), ali i zaustaviti seriju napada na pripadnike srpskog naroda.

Simić je za TV Prva kazao da Priština prolongira ono na šta se obavezala još 2013.godine kada je u pitanju formiranje ZSO i naglasio da učešće političkih predstavnika srpskog naroda u kosovskim institucijama zavisi od toga kako prištinske vlasti tretiraju srpski narod.

“Od trenutka kada su Srbi ušli u kosovske institucije crvena linija jeste zaštita srpskog naroda na KiM, pre svega političkim sredstvima kroz institucije. Priština sada negira obaveze na koje je sama pristala kroz Briselski sporazum. To je direktna pretnja opstanku Srba na KiM”, rekao je Simić.

Reagujući na izjavu kosovskog premijera Avdulaha Hotija da nema nikakvih pojedinačnih dogovora dok se ne zaključi sporazum o obostranom priznavanju, Simić je kazao da učešće političkih predstavnika Srba u prištinskim institucijama zavisi od toga kako vlasti u Prištini tretiraju srpski narod.

“Ovo nije pretnja kako neki to navode u Prištini, ovo je dobronameran savet jer obaveze Prištine proističu ne samo iz Briselskog sporazuma, nego i iz odluka kosovske vlade, ali i kosovske skupštine koja je dvotrećinskom većinom obavezala kosovske institucije na formiranje ZSO”, rekao je Simić.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još