Vučić: Spremni smo za kompromis, a ne na ultimatum

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija uvek spremna da razgovara o različitim kompromisima, ali ne prihvata ultimatume kada je reč o Kosovu i Metohiji. Pozvao je građane Srbije da se ponašaju racionalno i odgovorno kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare, nakon svečanosti zatvaranja Dečije nedelje u Palati “Srbija”, rekao da je za Srbiju od izuzetnog značaja da nastavi put EU, čuvajući prijatelje i vojnu neutralnost.

Rekao da je srpska vojska na jučerašnjoj vojnoj vežbi na Pešteri pokazala izuzetnu osposobljenost, opremljenost i ogroman progres napravljen prethodnih godina.

“U skladu sa tim, gledaćemo da vojska, policija, BIA, zdravstvo imaju lakši pristup rešavanju svojih vitalnih životnih problema, pre svega stambenog”, naveo je predsednik.

Kada je reč o najavljenoj poseti Miroslava Lajčaka, Vučić je rekao da očekuje korektan razgovor.

“Nadam se da će EU dobro razumeti da neko ne može da potpiše sporazum u Briselu, a zatim da donosi deklaracije kojim negira postojanje Zajednice srpskih opština i u kojima kažu da Srbija treba da prizna Kosovo a da će oni naknadno formirato ZSO. To su nemoguće stvari, a Srbija je uvek spremna da razgovara o različitim kompromisima, ali to mora da bude kompromis a ne ultimatum”, napominje predsednik.

Naveo je da nas čeka jako važna nedelja u kojoj će biti “mnogo važnih odluka”.

Odgovarajući na pitanje novinara o spekulacijama da će biti vanrednih parlamentarnih izbora, Vučić je odgovorio: “Biće predsednički, da li će biti parlamentarni, to ćemo da vidimo”. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još