U “Akvarijusu” otvoren drugi “Eko art fest”

U Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici otvoren je drugi po redu “Eko art fest”.

Održavanje festivala ovakvog tipa, ima za cilj da ukaže na aktuelne ekološke probleme i podigne svest o zaštiti životne sredine, a sve uz pomoć mališana ali i iskusnih umetnika iz likovnog, filmskog i muzičkog sveta, koji su za svoje posetioce i prijatelje pripremili raznovrstan kulturni program.

Prvog dana festivala, na likovnoj koloniji, radovima i slikama posvećenim ugroženim ekosistemima, predstavili su se umetnici: Vuk Đurić, Petar Aleksić, Aleksandar Glibetić, Tijana Rodić, Anđela Jordanović, Vesna Sekulić, Natalija Utvić i Aleksandra Vajšel.

Nakon likovne kolonije, otvorena je izložba dečijih radova pod nazivom “Ptice”.

Direktor “Akvarijusa” Miljana Dunđerin ističe da je zbog buke i galame, u našem gradu sve manje ptica a kako bi im bilo toplije i ugodnije, mališani su za njih napravili kućice.

“Deca su pripremala kućice od drveta za ptice, koje će nadam se završiti na javnom prostoru, ili u nekom parku. Ovo radimo kako bismo pomogli pticama, jer ih je sve manje u gradovima zbog buke i galame”, kaže Dunđerin.

Ona dodaje da su ove godine pripremili priručnik koji nosi ime “Eko bonton” u kojem se nalaze korisni saveti o ekologiji i savesnom ponašanju.

Mališani ali i radoznali, su imali priliku da uz pomoć vodiča Aleksandra Glibetića i 3D naočara, saznaju više o ugroženim ekosistemima ali i o najsevernijoj tački planete Zemlje – Severnom polu.

Za sutra je predviđeno održavanje radionice pod nazivom “Metode reciklaže i mogući proizvodi“, koju će voditi tim “3D Cycle”, na kojoj će zainteresovani moći da vide kako funkcioniše 3D štampa.

U nedelju će biti izvedena koreodrama “Godišnje doba” u režiji Dunje Nikolić a u kojoj igraju Snežana Džogović i Milica Grbović. Predviđeno je i otvaranje izložbe radova nastalih na trodnevnoj koloniji.

Nakon toga biće organizovan poetsko-muzički džem sešn, u kojem će učestvovati Nikola Stojanović i Luka Jovanović a najavljeni su i gosti iznenađenja.

Iz organizacije “Akvarijusa” podesećaju da su u toku trajanja festivala preduzete sve preporučene mere zaštite od širenja zaraze korona virusa.

Organizatori festivala su Privatni kulturni centar “Akvarijus” i NVO “Domovik” iz Kosovske Mitrovice.

Osnivač i idejni tvorac “Eko art festa” je Jasmina Cvetić. Kampanja ekosvesti je podržana od strane “Save the Children” i Vlade Švedske.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još