Počinje Beogradski sigurnosni forum

Specijalni izaslanici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država Miroslav Lajčak i Metju Palmer, premijer Kosova Avdulah Hoti, učestvovaće na panelu o dijalogu Srbije i Kosova tokom 10. Beogradskog sigurnosnog foruma koji počinje danas i traje tokom celog oktobra.

Očekuje se da će učešće u diskusiji potvrditi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova jedne važne evropske zemlje, najavio je danas programski direktor Foruma Marko Savković, prenela je Beta.

Pod sloganom „Nema mira bez pomirenja“ jubilarni Beogradski sigurnosni forum biće održan online zbog pandemije korona virusa, a do kraja meseca najavljeno je 25 sesija sa više od 80 govornika i oko 7.000 registrovanih pratilaca.

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana 

Osim o dijalogu Srbije i Kosova biće reči i o budućnosti Evropske unije i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, izborima u SAD-u, odnosu između tehnologije i privatnosti, anti-EU narativima u državama Zapadnog Balkana, depopulaciji, krizi demokratije i solidarnosti.

Govorit će se i o pitanjima poput populizma, ekstremno desničarskog nacionalizma i organizovanog kriminala, nedostatku poverenja i solidarnosti u međunarodnim odnosima, najavili su organizatori.

Forum će obuhvatati i akademski događaj koji okuplja mlade i perspektivne istraživače iz zemlje, regiona i sveta, na temu “Zarobljavanje države i sigurnost”.

Najavljeno je i učešće komesara za proširenje Evropske unije Olivera Varhelija.

Prvi, današnji panel posvećen je 10. godišnjici Beogradskog sigurnosnog foruma.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još