• Početna>
  • Vesti>

Nije bilo skandiranja „Kosovo je srce Srbije“ ispred Ljeviške, venčao se crnogorski par

U najnovijem talasu podizanja međunacionalnih tenzija putem političkih izjava i medijskih izveštaja o međuetničkim incidentima, najnovija vest dolazi iz Prizrena: „Navijači ispred Bogorodice Ljeviške Srbima odgovorili uzvikujući Kosovo je srce Albanije“. Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata, za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren. 

„Venčao se crnogorski par juče, razvili su staru crnogorsku zastavu da bi se fotografisali posle venčanja, uz dozvolu dežurnog policajca“, naveli su. 

Fotografija na kojoj se ispred Bogorodice Ljeviške vidi grupa mladih koja pozira, među kojima i mladić u crnogorskoj nošnji, kao i razvijena crnogorska zastava, postala je viralna završivši u kosovskim medijima juče.

„Srbi u Prizrenu uzvikivali Kosovo je Srbija na verskoj ceremoniji“ – naslov je bio juče Prizren Presa, Klana Kosova i više drugih medija, a pojedini su i u naslovu istakli i da je u pitanju provokacija. U tekstu se navodi da su „ovi nacionalistički uzvici alarmirali stanovnike Prizrena koji žive u blizini“.

Pokrenuo se i Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda, (KMDLNJ) koji je široj javnosti prepoznat po vođi Halitu Beraniju, koji su naveli takođe da „proslave i nacionalističke pesme uznemiravaju građane Prizrena“.

„Zloupotreba verskih ceremonija i provokacija sa nacionalističkim pesmama Srba koji dolaze na porodične proslave i koriste srpsku zastavu je kažnjivo delo i ne doprinosi međuetničkim odnosima i izgradnji budućnosti za sve zajednice. Prizren je poznat kao grad kulturološke i tolerancije za višenacionalnu raznovrsnost i primer je drevnog grada. Međutim, KMDLNJ osuđuje ovakve akte i skandale i zahteva da se odgovorni privedu pravdi“, reakciju preneo je deo kosovskih medija.

Danas deo medija u Prištini prenosi reakciju na ove vesti. Grupa navijača „Arpagjik“-a iz Prizrena skandirala je ispred crkve „Kosovo je srce Albanije“ i ovaj video postavila na društvenim mrežama sa porukom da reaguju na jučerašnju „provokaciju“. U crkvi je bilo vernika tokom skandiranja.

KoSSev je pribavio više svedočenja iz crkvene opštine Prizren, prema kojima se jučerašnji događaj odigrao potpuno drugačije, a radilo se o venčanju na kojem, kako su iz više izvora svedočili, nisu uzvikivane političke parole.

Venčanje crnogorskog para se održalo juče oko 16 časova u crkvi Bogorodice Ljeviške. Mladoženja je bio obučen u crnogorsku nošnju. Nakon fotografisanja u crkvi, izašli su, da bi ih lokalni sveštenik, znajući za običaj razvijanja zastave, upozorio da zastavu ipak ostave u rancu, za šta je dobio njihovu saglasnost.

Izvor KoSSeva otkriva da su svatovi na trenutak ipak razvili ovu zastavu izašavši iz Ljeviške, i to nakon što su navodno upitali policajca ispred crkve da li to mogu da učine kako bi se fotografisali.

„Kosovski policajac se složio, kazavši im da razume da je trenutak za njih poseban, i čak zaustavivši na trenutak saobraćaj. Bio je zaista korektan“, navodi taj izvor.

U crkvenoj opštini sumnjaju da je upravo to bio trenutak da lice, koje vodi privatnu zanatsku radnju u neposrednoj blizini crkve, navodno fotografiše i prosledi dalje fotografiju koja je završila u kosovskim medijima, uz „netačne optužbe da su svatovi uzvikivali Kosovo je srce Srbije„. U pitanju je lice, koje, kako svedoče naši izvori, navodno ima praksu da provocira goste koji posećuju ovu crkvu i da pokazuje znake verske i nacionalne netolerancije.

„Danas se zbilo to da se grupa od oko 20, koja liči na albanske navijače, okupila ispred crkve, skandirali su na albanskom Kosovo je srce Albanije, pljuvali su prema crkvi“, jedan od izvora je posvedočio za KoSSev.

Iz crkvene opštine Prizren posebno ističu da su policajci u Prizrenu bili veoma korektni, od ponašanja policajca juče na terenu kada su ga svatovi zamolili da se fotografišu sa razvijenom crnogorskom zastavom, sve do komandira koji zna šta se tačno dogodilo i koji je napisao i prosledio izveštaj Prištini. Prema njihovom svedočenju upoznat je i javni tužilac za lažno prijavljivanje i svedočenje.

Na videu koji je objavljen u kosovskim medijima a preuzet sa Fejsbuk stranice navijačke grupe „Arpigjik“ iz Prizrena, grupa drži raširen šal u bojama albanske nacionalne zastave i uzvikuju „Kosovo je srce Albanije“. Takođe na kraju snimka zumirani su kroz vrata i vernici koji se nalaze unutar crkve i mole u trenutku dok traje okupljanje ovih navijača.

Do objavljivanja ove vesti KoSSev nije uspeo da stupi u kontakt sa portparolima Kosovske policije.

U gradu Prizrenu živi malobrojna srpska zajednica koja broji svega nekoliko desetina. Ona je obnovljena uz Prizrensku bogosloviju.  Oko desetak starih Prizrenaca, mahom starije životne dobi leto provede u svom gradu, a s početkom jeseni vrate se u mesta u kojima su u centralnoj Srbiji započeli novi život. Ostatak od 70 Srba su đaci, profesori, sveštenici i njihove porodice.

Bogorodica Ljeviška teško je stradala u martovskom pogromu, obnavlja se polako i sada je pod zaštitom UNESCO-a.

Izvor: Kossev

Foto: Facebook

Comments

Pročitaj još