“Dečja nedelja” u Subotici

Danas je otpočela “Dečja nedelja”. Tokom trajanja manifestacije u Subotici, najviše pažnje biće posvećeno deci sa smetnjama u razvoju, invaliditetom, mališanima bez roditelja, pripadnicima nacionalnih manjina, kao i deci sa Kosova i Metohije.

“Podeljena sreća dva puta je veća”. To je moto “Dečje nedelje”, tradicionalne manifestacije posvećene najmlađima, koja je svečano otvorena u OŠ “Sonja Marinković” u Subotici.

“Dečja nedelja” je nedelja u kojoj se odrasli posvećuju deci”, kaže Dunja Vasiljević, učenica 3. razreda OŠ “Sonja Marinković” u Subotici.

I Nikola Radanović se raduje “Dečjoj nedelji”.

“Mi želimo ovu nedelju da provedemo lepo, da se družimo, pričamo, crtamo, trčimo….”, objašnjava Nikola Radanović, učenik 6. razreda OŠ “Sonja Marinković”.

Staša Jurić smatra da je moto ovogodišnje manifestacije sjajna poruka.

“Kada se deli, sreća postaje veća. Tada je zadovoljan i onaj ko je daje i onaj ko je prima”, ističe Staša Jurić, učenica 3. razreda OŠ “Sonja Marinković”.

OŠ “Sonja Marinković” u Subotici pohađa oko 800 učenika, a deca i nastavnici, pored učenja, ove nedelje planiraju i da se druže i zabavljaju.

“Raznim aktivnostima skrenućemo pažnju na decu, njihova prava i potrebe. U našoj školi organizovaćemo sportski dan. Manja grupa naših učenika učestvovaće na Likovnoj radionici, zajedno sa učenicima OŠ “Žarko Zrenjanin”. Skrenućemo pažnju i na važnost očuvanja životne sredine”, istakao je Pajica Bašić, direktor OŠ “Sonja Marinković” u Subotici.

“Dečju nedelju” svečano je otvorio Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, koji je potsetio da je Vlada Republike Srbije u obnovu OŠ “Sonja Marinković” uložila 50 miliona dinara. On je najavio da će i grad nastaviti da ulaže u poboljšanje uslova u školama jer su najveće blago, ponos i sreća – upravo deca.

“Posebna pažnja biće usmerena na decu kojima je najviše potrebna solidarnost. S toga je slogan ovogodišnje “Dečje nedelje”: “Podeljena sreća dva puta je veća” iz kratke pesme “Dobar drug”, našeg velikog Jovana Jovanovića Zmaja, popularnog Čika Jove. To je više od poruke. To je životna mudrost, to je pouka za budućnost”, rekao je Stevan Bakić, gradonačenik Subotice prilikom svečanog otvaranja manifestacije.

Tokom “Dečje nedelje” , u fokusu pažnje biće raznolike potrebe svih mališana, a posebno onih kojima je solidarnost najviše potrebna. Traje do 11. oktobra, kada će sa Gradskog trga u Subotici deca pustiti u vazduh balone sa ispisanim željama i time označiti kraj ovogodišnje manifestacije.

Izvor RTV

Comments

Pročitaj još