• Početna>
  • Vesti>

Hodžić: Obustava rušenja lokala do daljeg; građani: Ako odluka ne bude na dve godine, novi koraci

Rušenje ilegalno izgrađenih objekata u Kosovskoj Mitrovici obustavlja se do daljeg, obavestila je danas na javnoj raspravi vlasnike i korisnike lokala glavna izvršna službenica opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić. Ukoliko danas ne bude održana sednica i na njoj doneta odluka o stopiranju rušenja lokala na dve godine, građani, vlasnici i korisnici istih, za sutra najavljuju nove poteze, bez preciziranja o kakvim se tačno koracima radi.

Jedan od vlasnika lokala, Aleksandar Arsenijević izjavio je po okončanju rasprave, 

“S obzirom na to da smo više puta, individualno i kao grupe, bili prevareni od istih ljudi, još uvek se nećemo radovati ovome. Ovo je možda jedna mala bitka. Mi nećemo izazivati nikakve sukobe za sada. Ukoliko do sutra ne dobijemo informaciju da se na današnjoj javnoj  sednici  izglasalo da će na dve godine biti stopirano rušenje, a uz to da naši predstavnici učestvuju kao većinska višečlana komisija, kako bismo mogli da iznađemo rešenja. Ne bežimo od toga da grad treba da se uredi, ali neće da se uređuje preko naših leševa. Još uvek nisam zadovoljan, dok ne vidim rezultate sastanka”, kazao je Arsenijević. 

Adrijana Hodžić je rekla nakon rasprave da će pokušati danas da sazove sednicu Skupštine opštine na kojoj bi se raspravljalo o ovom problemu.

“Ono što je važno – rušenje je stopirano, do daljnjeg”, podvukla je Hodžić. 

U Mitrovačkom dvoru danas je održana javna rasprava građana čiji lokali su srušeni u okviru projekta uređenja grada, sa predstavnicima lokalne samouprave, Adrijanom Hodžić i Aleksandrom Spirićem, o ovom problemu.
Tokom burne rasprave, građani su izneli svoj stav o neslaganju sa rušenjem ilegalnih objekata, ističući da su im lokali izvor prihoda za egzistenciju njihovih porodica. 

Bilo je i upozorenja o stupanju u štrajk glađu, ili drugi vid protesta, ako se rušenje lokala ne obustavi na dve godine, do iznalaženja zajedničkog rešenja.

Glavna izvršna službenica opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić rekla je, između ostalog, da bi rešenje mogla biti izgradnja neke vrste tržnog centra, gde bi se lokali davali pod zakup. 

Ona je kazala da je, prema informacijama koje poseduje, moguća legalizacija ilegalnih objekata jedino na privatnoj svojini.

Građani su istakli da samo traže svoje lokale, za koje će uredno plaćati dažbine, a od lokalne samouprave su tražili  obustavu  rušenja lokala dok se svima ne reši problem. 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još