• Početna>
  • Vesti>

Sunjok: Slaba vladavina prava, organizovani kriminal i nezaposlenost unazađuju Kosovo, a mladi odlaze

Kosovo je veoma važno za Evropsku uniju, ne samo zbog dijaloga koji se vodi između Beograda i Prištine, već iz zbog procesa normalizacije, izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici novi šef Kancelarije EU na Kosovu, Čeh, Tomaš Sunjok.
Suniog je podsetio da je Evropska unija na Kosovu u prethodnom periodu finansirala brojne projekte i naglasio da je zadovoljan onim što je postignuto.

„Podsećam vas da smo mi namenili 38,5 miliona evra za društveno – ekonomske projekte na severu Kosova kroz IPA fondove. Sever je takođe, dobio preko 11 miliona evra vredne projekte, kroz Fond za razvoj“ rekao je Sunjok.

On je precizirao da EU takođe ulaže u infrastrukturu, razvoj malih lokalnih preduzeća i poljoprivredne proizvođače i pomaže nevladine organizacije.

„Nadam se da vam ovi fondovi koriste, poput autobuske stanice i renoviranog Doma zdravlja u Severnoj Mitrovici“ rekao je Sunjok.

On je izrazio zadovoljstvo što se mnoge investicije odnose na unapređenje obrazovanja, što se ogleda i kroz podršku Međunarodnom poslovnom koledžu Mitrovica.

„Od mog dolaska, primetio sam su se bezbednosne, ekonomske i društvene prilike, poboljšale u poslednjih 20 godina. Ipak, ima još mnogo toga što bi trebalo utraditi.  Slaba vladavina prava, organizovani kriminal i visoka stopa nezaposlenosti, unazađuju Kosovo, pa i u ovom regionu“ istakao je Sunjok i naročitto podvukao problem odlaska mladih ljudi.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, Sinuog je rekao da je to tema o kojoj treba da govori Miroslav Lajčak, ali da je njegov stav da EU olakšava dijalog.

“Imaćemo zakonski sveobuhvatni sporazum za rešavanje svih pitanja između Prištine i Beograda. O tome je bilo reči 2013. i 2015. godine i verujem da možemo da se baziramo na rezultatima dogovora koji su tada postignuti”, zaključio je Suniog.

Inače, Sunjog se danas u Kosovskoj Mitrovici sreo sa lokalnim političkim liderima, predstavnicima civilnog društva i studentima.

Ovo je prva zvanična poseta van Prištine novoimenovanog šefa Kancelarije EU  na Kosovu Tomaša Sunjoka, od kako je stupio na ovu dužnost.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još