Vučić u obraćanju GS UN: Preziremo svako nasilje, nikada nećemo pristati na poniženja

Dijalog Beograda i Prištine pravi je put za postizanje dogovora, ali polazna tačka ne može da bude za Srbiju ponižavajuća i neprihvatljiva, a to je takozvana nezavisnost Kosova, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. UN moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba, koji ne poznaju granice država, ocenio je Vučić.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se na Generalnoj debati u okviru 75. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, poručio da Srbija snažno podržava multilateralizam i principe sadržane u Povelji UN.

“Krupne promene na međunarodnom planu koje je doneo 21. vek, samo jačaju potrebu za striktnim poštovanjem Povelje Ujedinjenih nacija i njenih svima poznatih osnovnih principa”, ocenio je predsednik.

Naglasio je, kao predstavnik države i naroda koji je podneo ogromna stradanja i žrtve u borbi protiv nacizma i fašizma, značaj obeležavanja 75. godišnjice završetka Drugog svetskog rata.

Vučić smatra da pandemija kovida 19 snažno potvrđuje potrebu i nužnost postojanja i jačanja uloge Ujedinjenih nacija, čije specijalizovane agencije i organizacije poput SZO imaju nezamenjivu ulogu.

“Ujedinjene nacije kakve su nam potrebne, kako danas, tako i u budućnosti, moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba. Novonastala realnost u svetu predstavlja još jedan dokaz da savremeni izazovi ne poznaju granice država”, rekao je Vučić.

Zahvalnost za pomoć Srbiji u borbi protiv virusa

Predsednik je naveo da se i Srbija suočava sa problemima u borbi protiv kovida 19, i da je primila pomoć prijateljskih država kada joj je to bilo najpotrebnije, na čemu im još jednom zahvaljuje.

“Želim da se zahvalim našim evropskim partnerima, našim kineskim prijateljima, kao i našim ruskim prijateljima”, rekao je Vučić, koji je na pomoći zahvalio i Ujedinjenim nacijama i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Istakao je da je i Srbija pokazala solidarnost i pružila pomoć drugim državama, kao i da će nastaviti da pruža podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, kao i Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju (CEPI) kao vodećem akteru na polju vakcinacije.

“Evropski put ne isključuje saradnju sa drugim državama”

Vučić je poručio da punopravno članstvo u Evropskoj uniji predstavlja spoljnopolitički prioritet Srbije, ali da to ne isključuje opredeljenost za razvoj saradnje i produbljivanje odnosa sa državama svih regiona.

“Negujemo partnerske odnose sa državama Zapada, uključujući sve intenzivniju saradnju sa SAD, ali istovremeno se ponosimo izvanrednim odnosima sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom. I kao što svi možete da vidite, mi to ne krijemo, već smo izuzetno ponosni na naša prijateljstva. Saradnja sa prijateljskim afričkim, azijsko-pacifičkim i južnoameričkim zemljama, takođe je u fokusu našeg spoljnopolitičkog delovanja”, naveo je predsednik.

Takođe, kako je dodao, unapređenje regionalne saradnje predstavlja temeljno polazište spoljne politike Srbije, poručio je Vučić.

“U tom kontekstu, Srbija nastoji da poseban akcenat stavi na razvoj ekonomske saradnje, smatrajući da ovakav pristup može doprineti podizanju međusobnog poverenja, a time i lakšem rešavanju otvorenih pitanja”, istakao je Vučić.

Podsetio je da je liderima iz regiona pokrenuo inicijativu “mini-šengen” i napomenuo da je ona otvorena i za druge zainteresovane strane Zapadnog Balkana.

Korisnom se pokazala, kako je naveo, odluka o uspostavljanju “Zelenih koridora” u regionu, što je omogućilo nesmetan transport pomoći, bez zastoja na graničnim i administrativnim prelazima.

“Srbija nikada neće pristati na poniženja”

Predsednik je ukazao da se Srbija suočava sa problemom u pogledu očuvanja teritorijalnog integriteta, odnosno naporima da se i pored svih prepreka reši pitanje autonomne pokrajine Kosova i Metohije.

“Verujemo da će posle dugog i teškog dijaloga moći da se dođe do rešenja, ali budite uvereni da Srbija nikada neće pristati na poniženja. Za nas nije prihvatljivo bilo šta što nije kompromis, a kompromisom obe strane moraju biti podjednako zadovoljne ili nezadovoljne”, poručio je Vučić.

“Važna uloga Trampove administracije”

Smatra da je nedavna obnova dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU, nakon skoro dve godine zastoja, svakako prvi korak na tom putu, ali da veliki iskorak predstavlja i nedavno potpisivanje sporazuma u Vašingtonu.

“Koristim ovu priliku da istaknem i pohvalim veoma konstruktivnu i važnu ulogu koju je u postizanju sporazuma imala administracija predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, što je važan signal njene posvećenosti pronalaženju trajnog i održivog rešenja za ovo važno pitanje”, istakao je Vučić.

Dijalog Beograda i Prištine pravi je put za postizanje održivog dogovora, rekao je predsednik, ali je poručio da polazna tačka nikako ne može da bude za Srbiju ponižavajuća i neprihvatljiva, a to je tzv. nezavisnost Kosova.

Vučić je naglasio da Srbija pridaje veliki značaj naporima UN na planu očuvanja mira i bezbednosti u svetu i istakao da je Srbija vodeća zemlja u regionu Zapadnog Balkana i deveta na listi evopskih zemalja sa najvećim doprinosom vojnim i policijskim snagama u misijama UN.

“Povelja UN treba da bude ‘Ustav’ međunarodne zajednice”

Istakao je da bi Povelja Ujedinjenih nacija trebalo da predstavlja “Ustav” savremene međunarodne zajednice, ali je podsetio da su Srbija i tadašnja Savezna Republika Jugoslavija bili žrtve pribegavanja jednostranim merama i akcijama koje podrivaju i dovode u pitanje efikasnost multilateralizma i međunarodnih mehanizama saradnje, ali i samog međunarodnog prava.

“Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet i poštovanje Rezolucije SB UN 1244, Republika Srbija istovremeno brani i međunarodno pravo, Povelju UN, kao i vrhovni autoritet Saveta bezbednosti”, ukazao je predsednik.

Zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija počelo je u utorak u Njujorku. Prvi put u 75 godina organizacije, lideri zemalja zbog pandemije koronavirusa govore drže putem video-linka, a ne uživo.

Izvor RTS

Comments