• Početna>
  • Vesti>

Šib: Nadam se da će se razgovori u Briselu što pre završiti

Nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib kaže da pozdravlja sve aktivnosti koje vode ka približavanju stavova Beograda i Prištine i samim tim poboljšanju životnih uslova ljudi na licu mesta.

On je ocenio da je sastanak u Vašingtonu bio izraz spremnosti obeju strana za normalizacijom odnosa, što je, kaže, potvrdio i sastanak u Briselu koji je usledio posle Vašingtona.

“Pored toga predsednik Aleksandar Vučić i premijer Avdulah Hoti su s pravom naglasili da im je dijalog uz posredovanje EU prioritet. Iskreno se nadam da će se razgovori u Briselu što pre završiti”, rekao je Šib za Blic.

Šib je istakao da pozdravlja ono što je postignuto u Vašingtonu na bazi rezultata u Briselu koji su samim tim potvrđeni, ali i dodao da neki od elemenata o kojima je bilo reči u Vašingtonu imaju potencijal da obe zemlje udalje od njihovog puta ka EU.

Kako kaže, premeštanje ambasade u Jerusalim nije u skladu sa spoljnom politikom EU.

Na konstataciju da Srbija nije u 2020. godini otvorila nijedno poglavlje, a da ministarka Jadranka Joksimović kaže da je naša zemlja pripremila pet, Šib kaže da ministarka s pravom tvrdi da je iz perspektive Srbije pet poglavlja spremno za otvaranje i dodaje da EU trenutno radi na proveri te procene.

“Nova poglavlja će se otvoriti samo ukoliko ima suštinskog napretka u posebno prioritetnim poglavljima. Srbija mora da ispuni svoje obaveze iz vladavine prava, a radi se o reformi pravosudnog sistema, implementaciji medijske strategije i borbi protiv korupcije. Bez napretka po tim pitanjima nema otvaranja novih poglavlja kako ne bismo ugrozili pregovore”, rekao je Šib i dodao da se nada što skorijoj poseti kancelarke.

Izvor: Tanjug/TV Most

Comments

Pročitaj još