MSP Španije: Ne menjamo svoj stav o nezavisnosti Kosova

Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da, prema trenutnoj situaciji, ta zemlja nema razloga da promeni stav po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova, prenosi portal Ljajmi.

„Obaveštavamo vas da prema trenutnoj situaciji Španija nema razloga da menja svoj stav, što je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom“, rečeno je iz MSP Španije za portal.

Ističu da njihov odnos prema kosovskoj nezavisnosti nije nepravedan, već naprotiv, da je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom.

Na pitanje da li će sporazum Kosova i Srbije španskim državnim vlastima otvoriti mogućnost da priznaju nezavisnost Kosova ne odgovaraju konkretno već kažu da podržavaju dijalog.

„Nastavićemo da podržavamo dijalog Beograda i Prištine usmeren na postizanje sveobuhvatnog političkog sporazuma o konačnom statusu kosovske teritorije“, navodi se u odgovoru MSP Španije.

Španija ne priznaje nezavisnost Kosova jer je smatra jednostranom i protivnom međunarodnom pravu. Još jedan snažan razlog da Španija ne prizna Kosovo je zato što ga vidi kao isti scenario za Kataloniju.

Prema izveštajima stranih medija i druge zemlje u Evropskoj uniji koje ne priznaju Kosovo, slediće primer Španije po pitanju priznavanja Kosova nakon postizanja sporazuma sa Srbijom, navodi Ljajmi.

S druge strane, ne priznavanje od strane ovih pet država članica Evropske unije ometalo je Kosovo u procesu integracije i u pokušajima za dobijanje članstva u stranim organizacijama.

Grčka, Španija, Kipar, Rumunija i Slovačka su članica Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Izvor RTK2

Comments