Odalović: Otvaranje arhiva međunarodnih snaga rasvetlilo bi sudbinu nestalih

U ovom trenutku traga se za 1.643 nestale osobe o kojima još nema nikakvih podataka, rekao je za RTS predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Dodaje da bi u rasvetljavanju njihove sudbine moglo bi da pomogne otvaranje arhive takozvane OVK i arhive međunarodnih snaga.

Veljko Odalović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da je neophodno otvoriti arhive međunarodnih snaga, da bi se efikasnije rešavalo pitanje sudbine nestalih lica.

“Mi insistiramo na arhivama tzv oslobodilačke vojske kosova i njihovih službi koje su delovale 1998/99 i 2000. na prstoru Kosova i Metohije. Ali nam je veoma važno da se otvore i međunarodne arhive, da se učine dostupnim i arhive koje su u Haškom tribunalu, ali i kontigenata KFOR-a.

Dodaje da u tim arhivima ima mnogo informacija koje mogu da pomognu u rasvetljavanju sudbine nestalih lica.

“Sigurni smo da u tim arhivima ima mnogo informacija koje mogu da nam pomognu da rasvetlimo sudbinu nestalih lica u vreme kada Srbija nije praktično imala nikakvu nadležnost na KiM, kada je najveći broj Srba i ostalih nealbanaca ubijen ili kidnapovan. Naravno tu su i arhive OEBS-a i drugih organizacija koje su bile na tom prostoru”, objašnjava Odalović. 

Ističe da je veoma važno da Albanci pokažu spremnost na saradnju po pitanju nestalih, ali i da, kako kaže, smognu snage da otvore svoje arhive, jer do sada nisu bile dostupne. 

“Očekujemo da pokažu spremnost da prvo pretraže lokacije na koje mi opravdano ukazujemo da su potencijalna mesta sahranjivanja Srba na KiM i ostalih nealbanaca, ali i da smognu snage da otvore svoje arhive jer do sada nisu bile dostupne. Oni su uporno tvrdili ta takve arhive ne postoje”, objašnjava predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

Dodaje da je u Briselu i Vašingtonu pitanje nestalih učinjen značajan pomak po pitanju nestalih.

“Veoma je značajno da se ta tema prepoznala i da se nalazi u agendima. Samim tim mi smo dobili dodatni vetar u leđa. Koliko će to Priština ispoštovati, ostaje da se vidi jer se vrlo često dosta čudno ponaša kada su u pitanju obaveze koje ona preuzme poput onih koje je preuzela i pre sedam i po godina Zajednica srpskih opština. Nadam se da se neće tako ponašati i po pitanju nestalih lica”, navodi Odalović.

Izražava nadu da će Brisel i Vašington izvršiti pritisak na Prištinu da učini ono što se od nje zahteva.

“Pitanje nestalih je značajno za jednu ukupnu stabilizaciju stanja i to je nešto što prepoznaju i ove dve administracije koje su nas podržale”, navodi Odalović.

Ističe da se traga za još 1.643 nestale osobe o kojima još nema nikakvih podataka.

“To je jedan značajan broj, od toga je 570 sa naše liste, uslovno kažem naše liste, jer mi imamo konsolidovanu zajedničku listu Srba i ostalih nealbanaca koju su nestanak svojih najmilijih prijavili našoj komisiji i to je proces koji nije stao nikada, dao je značajne rezultate ali to nije dovoljno. Cenimo da je ovo veliki broj i da moramo dobiti podršku da inteziviramo ono što smo do sada radili”, objašnjava Odalović.

Dodaje da je proteklih dana boravio u Prištini gde su održani sastanci Radne grupe o pitanju nestalih.

“Održali smo kontinuitet sastanaka. Radnu grupu u Prištini smo održali u radnoj atmosferi. Imali smo priliku da predstavnike porodica nestalih lica upoznamo o čemu je u rundi dijaloga u Briselu razgovarano. Drugo, dogovorili smo da neke aktivnosti sprovedemo u ovom periodu. U toku ove nedelje imaćemo određene aktivnosti i računamo da ćemo do kraja novembra sprovesti pet do šest terenskih aktivnosti. Na nekima insistira Priština, na nekima mi”, objašnjava predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Comments