• Početna>
  • Vesti>

Danas je počela nastava u školama u srpskim sredinama na KiM

Osnovne i srednje škole u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji počele su danas sa radom. Načelnica školske uprave Ministarstva prosvete Srbije za Kosovo i Metohiju Jasmina Dedić obavestila je direktore škola, da nastava u školama počinje danas

Od 1.septembra, učenici sa Kosova i Metohije nastavu su pohađali onlajn, a sa nastavnicima i profesorima komunicirali putem grupa na društvenim mrežama.

Direktor O.Š “Branko Radičević” Ivan Zaporožac je ranije, za program Radio Kosovske Mitrovice izjavio da su na osnovu stručnog uputstva Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i školske uprave u Kosovskoj Mitrovici, apsolutno sve pripremili za polazak učenika u školu.

“Dezinfikovali smo sve prostorije u kojima će boraviti učenici i nastavnici, pripremili se za njihov dolazak, obeležili smo pravac kretanja, izlepljeni su posteri na kojima je objašnjeno značenje korona virusa i kako se zaštititi. Apsolutno mogu reći da smo spremni za prijem dece u škole.

“I mada smo se apsolutno dobro snašli kod onlajn nastave kako nastavno osoblje, tako i učenici i roditelji” istakao je Zaporožac.

Direktorka O.Š “Vuk Karadžić” u Zvečanu Slađana Fićović kaže da je i ova škola izvršila sve pripreme za početak školske godine, i primenila sve epidemiološke mere .

Tako je i ostalim osnovnim i srednjim školama u okrugu. Svoje zadovoljstvo ne kriju ni roditelji učenika sa kojima smo razgovarali , s obzirom da im apsolutno odgovara da deca pohađaju normalno nastavu i uključe se u kolektivno praćenje nastave. ne kriju da to i njima u mnogome olakšava obaveze ai deca će uz pomoć žive reči lakše savladati gradivo.

U Zubinom Potoku učenici u školskim klupama

Predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok Srđan Vulović istakao je da su, na osnovu stručnog uputstva Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, škole i lokalna samouprava pripremile sve neophodno za povratak učenika u školske klupe, navodi se u objavi na Fejsbuk stranici ove opštine.

Dodaje se da, pored dezinfikcije prostorija koja će se svakodnevno vršiti, a u kojima će boraviti učenici i nastavnici, tu su još i uputstva koja će koristiti đacima kako da se pravilno zaštite od virusa korona.

Đaci, ali i njihovi roditelji, raduju se polasku u školu, jer kako većina navodi, onlajn nastava ne može da zameni živu reč radi boljeg razumevanja gradiva, ističe se u objavi.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još