• Početna>
  • Vesti>

PK “Sokolica” treći na državnom prvenstvu; Martinović: Paraglajding je avantura

Paraglajding klub “Sokolica” iz Kosovske Mitrovice osvojio je treće mesto na najvećem državnom takmičenju u paraglajdingu, u disciplini prelet, koje je održano od 9. do 13. septembra na Kopaoniku. Organizatori ovog takmičenja su Paraglajding klub “Golija” iz Raške i Vazduhoplovni savez Srbije. Na takmičenju je učestvovalo približno 30 najboljih pilota iz Srbije.

“Interesantno je da su za septembar vremenski uslovi bili jako dobri. Imali smo od pet, četiri takmičarska dana sa dosta sati naleta” rekao je gostujući u Jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica Dragan Martinović, predsedmik i takmičar kluba “Sokolica”, inače nekadašnji član paraglajding reprezentacije Srbije.

Ekipa koja se takmičila na državnom prvenstvu brojala je četiri takmičara u muškoj kategoriji, obzirom da klub “Sokolica” nema ženskih članova, niti juniora.

“U paraglajdingu postoje dve discipline – precizno sletanje i prelet. Mi se takmičimo samo u preletu. Nas četvorica smo bili tamo. Nemamo žena ni juniora, među njima, iz nekog razloga, nema interesovanja za ovaj sport” kaže Martinović.

Paraglajderi “Sokolice” ohrabreni ostvarenim uspehom na državnom prvenstvu, već sledećeg vikenda biće učesnici još jedne letačke smotre, ovoga puta u Novom Sadu, gde se održava takmičenje “Iznad ravnice”.

“Ovo takmičenje se organizuje prvi put i to je zadnje kolo Lige Srbije.  Usled epidemije, sva takmičenja koja su trebala da se održe od marta meseca do septembra, održavaju se sada, pa nam je raspored malo gust” naglašava Martinović i dodaje da se ovim takmičenjem završava sezona za ovu godinu.

Martinović kaže da u paraglajdingu može da se oproba svako ko to poželi i da nema nekih posebnih uslova koje bi trebalo zadovoljiti, pa da možete da poletite. Dakle, glavno je da dovoljno jako poželite da svet vidite iz druge perspektive.

“Samo je potrebno da želite. Fizička spremnost, ako je imate – dobro je, ako je nemate nije neki problem. Godine nisu bitne, jedino je važno da ste punoletni” kaže naš sagovornik.

U razgovoru sa njim, saznajemo i to da je strah od visine normalno osećanje i da je čak donekle i poželjno, jer kad nema straha, nema ni adrenalina.

“Svi gledaju na paraglajding kao na ekstremni sport, a ja smatram da je to avanturistički sport. Cela organizacija, druženje, sama činjenica da vi letite… mislim da je to dovljno… San svakog čoveka je da poleti, da bude u vazduhu, svesno ili podsvesno”  kaže Martinović.

Ako poželite da poletite, u svom gradu za instruktore imate pilote koji su među najboljima u zemlji, a oni kažu da je sever Kosova, reljefno, kao stvoren za let.

“Imamo naše omiljeno sokoličko brdo, a letimo i sa Mokre gore, Rogozne i svuda gde se organizuju takmičenja”kaže Martinović.

U Paraglajding klubu “Sokolica” trenutno je aktivno osam takmičara, koji imaju svoju opremu i sve neophodne dozvole za let.

Ovaj uspešan klub postoji i funkcioniše između ostalog i zahvaljujući kontinuiranoj podršci Opštine Kosovska Mitrovica.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Kosovska Mitrovica, PK “Sokolica”

Comments

Pročitaj još