• Početna>
  • Vesti>

Ibrahimi: Nova školska godina na Kosovu počela kako je i planirano

Direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi izjavio je danas da je nova školska godina započela kako je planirano, prenosi Gazeta Ekspres. Reč je o đacima koji školu pohađaju po kosovskom sistemu, dok su učenici koji pohađaju nastavu u školama koje funkcionišu po srpskom obrazovnom sistemu, i ove nedelje nastavu pratili iz svojih domova.

Povratak učenika u škole, nakon šest meseci, odvija se u dve faze. Prva je započela danas, dok druga treba da započne narednog ponedeljka.

Učenici predškolskog nivoa i razreda 1,2,3,6 i 10 započeli su nastavu u ponedeljak 14. septembra prema scenariju A (povratak u škole).

Za učenika razreda 4 i 5 počinje nastava istog datuma, ali prema scenariju A ili B (kombinovana nastava), u zavisnosti od kapaciteta škole u ​​skladu sa procenom radne grupe.

Nastava je započela prema pravilima Nacionalnog instituta za janvno zdravlje Kosova, gde je potrebno da se poštuje fizička distanca, nose maske i dezinfikuju ruke. Pre otvaranja škola, prostori su obeleženi sa obaveštenjima o zaštiti od kovid-19.

Ibrahimi je rekao da je do sada sve išlo po planu.

“Bili smo u kontaktu sa opštinskim direktorima obrazovanja i do sada je sve prošlo u najboljem redu”, poručio je Ibrahimi.

Međutim, apelovao je na roditelje da decu obaveste o važnosti držanja fizičke distance.

“Apel za roditelje da što više rade sa decom na svesti o antikovid merama. Konkretno, o važnosti poštovanja fizičke distance”, naglasio je Ibrahimi.

Druga faza započinje 21. septembra, što uključuje učenike razreda 7, 8, 9, 11 i 12, prema scenariju B.

U novoj školskoj godini biće angažovani dodatni nastavnici, u slučajevima kada nedostaju trenutni, zbog infekcije kovid-19 ili drugih zdravstvenih problema, a oni će biti angažovani na osnovu Zakona o radu, prema članu koji definiše angažovanje u određenim slučajevima.

Izvor: Gazeta Ekspres, Kosovo Online, Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Ilustracija

Comments

Pročitaj još