• Početna>
  • Vesti>

EU: Pregovori usredsređeni na konačni sporazum Srbija-Kosovo

Foto: Virginia Maoy

Ranije potpisani sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) je, kao bitan i nezaobilazan elemenat, ponovo stavljen na dnevni red obnovljenog dijaloga Beograd-Priština, a sve o čemu se pregovara je u funkciji neposrednog i što bržeg postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma dve strane o uređenju međusobnih odnosa – preneli su agenciji Beta upućeni evropski diplomatski zvaničnici u Briselu.

Taj sporazum bi, kako je sebi za cilj postavila Evropska unija kao posrednik i „pružalac dobrih usluga“ u dijalogu, rekli su oni, morao da bude prihvatljiv za EU i da bude postignut u roku ne dužem od godinu dana.

Oni su time objasnili za agenciju Beta zašto je posrednik EU Miroslav Lajčak posle sastanka na visokom nivou Beograd-Priština u ponedeljak, izjavio da je „prvi put bilo reči, kao delu pregovora o pravno obavezujućem sveobuhvatnom sporazumu, o dogovorima za nevećinske zajednice“ na Kosovu.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, objasnio je da je na pregovarački sto sad ponovo stavljen sporazum o Zajednici srpskih opština koji su Beograd i Priština potpisali 2013. godine, ali prištinske vlasti nisu htele da ga sprovedu.

Prvi put je u dijalog uvršćena i tema imovine i finansijskih potraživanja, ali se ispostavilo da je to vrlo osetljivo pitanje, objasnili su izvori u Briselu.

Dodali su da utanačeni konačni sporazum dve strane koji obema potpuno otvara put ka uključivanju u EU, „mora naći rešenja za sva otvorena pitanja“.

Posrednik EU, Lajčak – podsetili su zvaničnici u Briselu – nedavno je na Bledu stavio do znanja da bi rok za postizanja tog sporazuma morao da se meri mesecima, a ne godinama, „iako mi u EU ne postavljamo nikakve rokove zato što brzina zavisi od volje dve strane da se nagode“.

EU je vidno zainteresovana da se opipljivim rezultatima krene ka sporazumu o normalizaciji Beograd-Priština, jer Brisel je, rečeno je, pored uvođenja „nove metodologije“ za brže i delotvornije pregovore o prijemu u članstvo kandidata sa Zapadnog Balkana, spremio i ovih dana će obelodaniti „snažni ekonomsko-finansijski paket podrške i investicija“ za taj region.

Izvori u Briselu su istakli da je vrlo uputna i svrsishodna bila izjava čelnika Beograda i Prištine da u Vašingtonu postignuti „sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa“ što još više treba da doprinese ključnom posredovanju EU u dijalogu dve strane.

Izvor Danas

Comments

Pročitaj još