• Početna>
  • Vesti>

Petković o imovini na Kosovu i Metohiji: Pozivaćemo se na sporazum iz SAD

“Konačno je, posle sedam godina pitanje imovine na KiM stavljeno na pregovarački sto u Briselu”, izjavio je za Tanjug pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On ističe da je Priština do sada smatrala to svojim unutrašnjim pitanjem i da o tome ne može biti razgovora sa Beogradom.

Srpska imovina na ogromna, reč o 60 odsto ukupne imovine KiM, a tu se misli, kaže on, i na objekte, zemljište, infrastrukturu…

On precizira da privatnu imovinu u vlasništvu Srba i SPC na Kosovu i Metohiji čini 164.664 hektara, što je 15 odsto teritorije Pokrajine, 14 odsto je imovina u vlasništvu privrednih subjekata registrovanih u centralnoj Srbiji, dok oko 30 odsto površine čini imovina u vlasništvu Srbije – državna i društvena.

Potreban ogorman trud da bi se utvrdila tačna vrednost

“To je ogroman novac, ali ne bih ulazio u procenu vrednosti zato što ona nije rađena dugo. Razlog je i taj što mi nismo imali pristup u albanskim sredinama. Kada se uz to doda da je preko 669 najrazličitijih preduzeća prodato i likvidirano jasno je da je mnogo toga devastirano i da je potreban ogorman trud da bi se utvrdila tačna vrednost celokupne imovine, ali i onog što je izgubljeno zbog toga što ta preduzeća ne rade”, rekao je Petković.

On je podsetio da država Srbija i dalje otplaćuje sve kredite za uložena sredstva na prostoru KiM, navodeći da je do sada isplaćeno oko 660 miliona evra kredita.

Prema njegovim rečima, Srbija za svaki od tih objekata, bilo da je reč o fabrikama, putevima ima tapiju, odnosno dokument koji jasno pokazuje da je država gradila i ulagala za prostor KiM, i kada se govori o aerodromu, drumskoj i železničkoj infrastrukturi, energetskoj infrastrukutri, prirodnim i rudnim bogatstvima i drugim dobrima, a i kada je reč o velikim privrednim subjektima kao što su Trepča, ski centar Brezovica i mnogi drugi objekti.

“Više od 18.000 uzurpiranih kuća i stanova je i dalje na prostoru KiM. Naši ljudi ne mogu da se vrate u svoje kuće i zbog toga što su falsifikovanjem dokumenata Albanci postajali vlasnici, i to se uglavnom radilo preko tzv. Agencije za verifikaciju. Zloupotrebljavajući sudski sistem uz dva albanska lažna svedoka potvrđivali su da je na primer stan Srbina u centru Prištine, koji je proteran, u vlasništvu Albanca koji se kasnije u njega uselio”, rekao je Petković.

Izuzetno važno da se razgovara o imovini

Petković ističe da je izuzetno važno da se razgovara o imovini, koja je kako kaže vraćena za pregovarački sto zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, jer o kom god drugom pitanju da se razgovara, uvek se vraća na tu temu.

U tom smislu, Petković naglašava važnost, kako kaže, istorijskog sporazuma iz Vašingtona, jer se u njemu nalazi tačka koja se odnosi na Gazivode.

“To je izuzetno važna tačka sporazuma koja je između ostalog dovela do toga da su se Albanci danima međusobno prepirali. Oni su doživljavali pitanje Gazivoda kao unutrašnje pitanje tzv. Kosova koje je sada Vučić uspeo da stavi u sporazum na način da će sada sa SAD da se napravi dogovor i uradi studija izvodljivosti o podeli energetskih resursa struje i vode”, naveo je on.

Kaže da centralna Srbija do sada nije dobijala nijedan kilovat struje i vode sa Gazivoda, što govori o tome da je vašingtonski sporazum u našu korist.

“To znači da jedan ovakav model rešavanja može da posluži i za neka druga pitanja kada govorimo o imovini. Nemojte sumnjati da ćemo se na taj sporazum iz Vašingtona itekako pozivati”, poručuje Petković.

Kada je reč o imovini SPC, sporazumom iz Vašingtona je dogovoreno da sudske odluke koje se odnose na vraćanje imovine SPC moraju biti poštovane.

“To je jako važno posebno imajući u vidu Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane i još druge, nama veoma značajne manastire, koji vode bitku, iako poseduju presude da imovina pripada njima, ali zahvaljujući lokalnim kabadahijama Albancima koji vode albanske opštine oni prenebregavaju te odluke i ne dozvoljavaju upis imovine SPC u katastar”, rekao je Petković.

Izvor RTV

Comments

Pročitaj još