• Početna>
  • Vesti>

Šarčević: Priznavanje diploma dobra vest i za Srbe i Albance

Uzajamno priznavanje diploma i profesionalnih sertifikata, koje podrazumeva potpisani sporazum u Vašingtonu, je dobra vest i za Srbe i za Albance na KiM , kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je za Tanjug rekao da prethodno moraju da se definišu i potpišu protokoli koji znače sigurnost obrazovnih ustanova na KiM.

“Ta priča ima veze sa ranijim pokušajima da se sve diplome na Zapadnom Balkanu priznaju međusobno, još pre ‘mini Šengena’. Međutim, uvek je postojao problem što Priština smatra sebe osnivačem svih obrazovnih ustanova na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo”, pojasnio je Šarčević.

Najveći kamen spoticanja bio je Prištinski univerziteta koji je izmešten u Kosovsku Mitrovicu i čije diplome Priština ne priznaje.

Ministar pojašnjava da je Priština registrovala novi univerzitet u Prištini i da su pokušali da ga uvedu u Zajednicu univerziteta Evrope, ali da su odbijeni jer već postoji jedan univerzitet pod tim imenom, te su mogli da ga upišu kao Univerzitet u Prištini 2.

“Nismo mogli da uđemo u proces priznavanja diploma dok oni (Priština) ne priznaju naš Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. To je bio kamen spoticanja. Međutim, priča je aktuelizovana kada je predsednik Aleksandar Vučić pokrenuo priču o ‘mini Šengenu'”, naveo je ministar.

Nakon što je u Vašingtonu dogovoreno da problem međusobnog priznavanja diploma bude prevaziđen, Šarčević je rekao da sada predstoji da predstavnici Ministarstva prosvete sednu sa predstavnicima Prištine, koji se bave temom obrazovanja, i da se krene u proceduru.

” To će podrazumevati potpisivanje raznih protokola. Međutim, mi nećemo dozvoliti da se dovodi u pitanje naša nadležnost nad obrazovnim delom koji nama pripada”, naglasio je on.

Koliko je nepriznavanje diploma otežavalo život običnih građani najbolje govori podatak da Srbi sa diplomama Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici nisu mogli da se zapošljavaju u institucijama na teritoriji KiM, a sa druge strane nastavnici u manjinskim školama u Preševu i Bujanovcu nisu mogli da se zaposle sa diplomom fakulteta iz Prištine. Uglavnom su dolazili sa diplomama fakulteta iz Severne Makedonije i iz Albanije.

Šarčević kaže da sada čeka premijerku da da, kako kaže nalog i da se pokrenu te aktivnosti.

“Međusobno priznavanje diploma odgovara Srbima, ali i Albancima. To bi bilo davno prevaziđeno, bez obzira na okolnosti, ali uvek je kamen spoticanja bila arogancija i ne priznavanje iz Prištine onoga što postoji 50 godina”, zaključio je ministar.

Ne postoji precizan podatak koliko albanskih i srpskih diploma čeka priznavanje.

Izvor RTV

Comments

Pročitaj još