Šarčević: Priznavanje diploma dobra vest i za Srbe i Albance

Ministar prosvete u Vladi Srbije Mladen Šarčević ocenio je da je uzajamno priznavanje diploma i profesionalnih sertifikata, koje podrazumeva potpisani sporazum u Vašingtonu, dobra vest i za Srbe i za Albance na Kosovu, prenosi Tanjug.

“Međusobno priznavanje diploma odgovara Srbima, ali i Albancima. To bi bilo davno prevaziđeno, bez obzira na okolnosti, ali uvek je kamen spoticanja bila arogancija i nepriznavanje iz Prištine onoga što postoji 50 godina”, rekao je srpski ministar.

Šarčević je istakao da prethodno moraju da se definišu i potpišu protokoli koji znače sigurnost obrazovnih ustanova na Kosovu.

“Ta priča ima veze sa ranijim pokušajima da se sve diplome na Zapadnom Balkanu priznaju međusobno, još pre ‘mini-Šengena’. Međutim, uvek je postojao problem što Priština smatra sebe osnivačem svih obrazovnih ustanova na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo”, pojasnio je Šarčević.

On podseća da je najveći kamen spoticanja bio Prištinski univerzitet koji je izmešten u Kosovsku Mitrovicu i čije diplome Priština ne priznaje.

Ministar pojašnjava da je Priština registrovala novi univerzitet u Prištini i da su pokušali da ga uvedu u Zajednicu univerziteta Evrope, ali da su odbijeni, jer već postoji jedan univerzitet pod tim imenom, te su mogli da ga upišu kao Univerzitet u Prištini 2.

“Nismo mogli da uđemo u proces priznavanja diploma dok oni (Priština) ne priznaju naš Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. To je bio kamen spoticanja. Međutim, priča je aktuelizovana kada je predsednik Aleksandar Vučić pokrenuo priču o ‘mini-Šengenu'”, naveo je ministar.

Nakon što je u Vašingtonu dogovoreno da problem međusobnog priznavanja diploma bude prevaziđen, Šarčević je rekao da sada predstoji da predstavnici Ministarstva prosvete sednu sa predstavnicima Prištine, koji se bave temom obrazovanja, i da se krene u proceduru.

“To će podrazumevati potpisivanje raznih protokola. Međutim, mi nećemo dozvoliti da se dovodi u pitanje naša nadležnost nad obrazovnim delom koji nama pripada”, naglasio je on.

Šarćević kaže da sada čeka premijerku da da, kako kaže, nalog i da se pokrenu te aktivnosti.

Ne postoji precizan podatak koliko albanskih i srpskih diploma čeka priznavanje.

Izvor: Tanjug

Foto: Radio Kosovska Mitrovica, arhiva

Comments