• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Beograd i Priština u potpunosti napredovali po tri teme, otvorene nove

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak kaže da su na današnjem sastanku u Briselu Beograd i Priština “u potpunosti napredovali” u razgovorima o raseljenim, nestalim i ekonomskoj saradnji i otvorili teme o aranžmanima za nevećinske zajednice i rešavanju međusobnih finansijskih potraživanja i imovine, prenosi Tanjug.

“Naši pregovori kao i obično bili su intenzivni i nisu uvek bili laki, ali prevagnula je volja obe strane da unaprede svoje rasprave uprkos bolnim i složenim pitanjima o kojima se razgovara”, rekao je Lajčak.

Lajčak je na kraju treće runde dijaloga na visokom nivou u Briselu naglasio da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti zajednički potvrdili svoju posvećenost procesu koji se odvija pod okriljem EU.

“Važno je da su oba lidera jutros, dolazeći sa sastanka u Beloj kući i uoči našeg zasedanja dijaloga, potvrdila da najveći prioritet pridaju integraciji u EU i nastavku rada na dijalogu Beograda i Prištine, uz pomoć EU. Imati ovu jasnu zajedničku posvećenost i razumevanje prioriteta je od suštinskog značaja za napredak na njihovim putevima EU”, poručio je Lajčak.

Naveo je da će se razgovori u okviru dijaloga Beogrda i Prištine u Briselu nastaviti sledeće nedelje na ekspertskom nivou, a da će se lideri ponovo sastati kasnije ovog meseca.

Lajčak je dodao da će teme sledećih sastanka biti danas otvorena pitanja nevećinskih zajednica, međusobnih potraživanja i imovine.

Izvor: Tanjug

Foto: OSCE

Comments

Pročitaj još