• Početna>
  • Vesti>

Borelj: Nije lako, tu smo da nađemo zajedničke pozicije, drago mi je zbog posvećenosti obe strane

Šef diplomatije Evropske unije Đuzep Borelj najavio je da će se na današnjem sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine razgovarati o važnim temama nevećinskih zajednica i rešavanju međusobnih finansijskih potraživanja i pitanja imovine, prenosi Tanjug.

“Obe teme su vrlo osetljive i bitne za buduće odnose Srbije i Kosova i za svakodnevni život građana”, poručio je Borelj.

U snimljenoj izjavi pred početak treće runde obnovljenog briselskog dijaloga, na kome učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti, Borelj je pozdravio zajedničku izjavu u kojoj obe strane potvrđuju da “pridaju EU integracijama najviši prioritet”, da “nastavljaju rad na dijalogu kome posreduje EU” i obećavaju da će “duplirati napore u usklađivanju sa EU”.

“Naravno da se njihove pozicije razlikuju, ali ovde su da nađu zajedničko tlo i da, kroz rešavanje svih otvorenih pitanja, rade na postizanju sveobuhvatne normalizacije odnosa”, zaključio je Borelj.

On dodaje da su ekspertski timovi Beograda i Prištine tokom leta radili na pitanjima nestalih, raseljenih i ekonomskim odnosima.

“Ovi razgovori nisu uvek laki. Drago mi je da vidim posvećenost i poštovanje sa obe strane”, kaže Borelj.

Šef diplomatije EU Đuzep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijaloga Beogarda i Prištine Miroslav Lajčak domaćini su na današnjem sastanku predsednika Srbije Aleksandara Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, na sastanku koji se održava u sedištu Evropske diplomatske službe u Briselu.

Izvor Tanjug

Comments

Pročitaj još