• Početna>
  • Vesti>

Vulin i ministar odbrane Kine o saradnji, KiM i Kovidu-19

Ministri odbrane Srbije i Kine Aleksandar Vulin i Vei Fenghe izrazili su danas zadovoljstvo odličnom saradnjom u oblasti odbrane, a u okviru dobre sveukupne saradnje dve zemlje, koju trasiraju predsednici i vrhovni komandanti dve zemlje Aleksandar Vučić i Si Ðinping.

Vulin, koji je s ministrom odbrane Kine razgovarao na marginama konferencije ministara odbrane država članica Zajednice nezavisnih država (ZND), Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Moskvi, naglasio je da Srbija visoko ceni podršku Kine u rešavanju statusa Kosova i Metohije mirnim putem.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Vulin je izrazio zahvalnost za čvrstu podršku Kine legitimnim zahtevima Srbije za očuvanje teritorijalnog integriteta.

Srbija sa svoje strane, naglasio je ministar Vulin, čvrsto i principijelno podržava politiku “jedne Kine”, njen suverenitet i teritorijalni integritet.

Kako se dodaje u saopštenju, čelično prijateljstvo Srbije i Kine na najbolji način je potvrđeno u teškim okolnostima borbe protiv korona virusa, kada je Kina uputila u Srbiju vrhunski tim stručnjaka koji su mnogo pomogli Srbiji svojim iskustvom i savetima u suzbijanju pandemije.

“Dragocena pomoć Kine i u medicinskoj opremi nikada neće biti zaboravljena, jer je došla prva i onda kad je najpotrebnija, od prijatelja koji nas nisu zaboravili ni onda kada su i sami vodili bitku protiv opasnog a nevidljivog neprijatelja”, rekao je Vulin.

Naglasio je da Srbija ostaje čvrsto vezana za strateško partnerstvo sa Kinom u želji da još više jača saradnju u oblasti odbrane.

General Vei Fenghe je rekao da je Kina pobedila virus korona, da već 20 dana nema nijedan novi slučaj oboljevanja od Kovid-19 i da je spremna u svakom trenutku da nastavi da pomaže Srbiji u onome što joj je potrebno u borbi protiv pandemije.

Ministri su se saglasili u oceni da je saradnja u oblasti odbrane intenzivna i razvijena i da je u stalnom porastu, sa mogućnostima za dalje unapređenje, dodaje se u saopštenju.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još