Grenel: Neću prihvatiti “ne” kao odgovor

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel rekao je da je politička borba dve strane ograničila ekonomski napredak.

On je rekao da je fokus Donalda Trampa i njega kako da otvore nova radna mesta u regionu i mladim ljudima pruže karijere takve da ostanu na tom području.

“Ono što pokušavamo je da preokrenemo politički proces tako što ćemo se koncentrisati isključivo ekonomiju i stvaranje poslova, zbog toga smo ovde danas”, poručio je Grenel u intervjuu za Njuz maks.

Grenel je kazao da nije siguran da može da poistoveti odnose “Kosova i Srbije sa bilo kojim drugim problemom” u svetu.

“To je problem koji je dugotrajan. Imamo napretke, kao što znate prošle godine smo napravili istorijski dogovor o prvom letu Beograd-Priština, dogovor o železničkom i drumskom saobraćaju. Kroz ova tri istorijska dogovora smo pokušali da spojimo obe strane kako bi radile na ekonomskoj normalizaciji”, rekao je on.

Prema rečima Grenela, nastaviće da “pritiska” kako bi došlo do napretka u pregovorima.

“Ja sam neko ko želi da nastavi da pokušava i neću prihvatiti ‘ne’ kao odgovor. U ovome sam dugo sa obe strane, i želim da stalno odbacuju poliitčki deo i koncentrišu se na stvaranje poslova”, kaže Grenel.

On je ponovio da je ekonomija fokus razgovora, a ne politika.

“Imamo 20 godina političkih borbi. Političari vole da se bave politikom, ono što sam tražio je da li možemo da imamo političare koji će da odbace politiku, i rade samo na stvaranju poslova za made ljude. Možemo li to? I to je ono što pokušavamo da uradimo”, pojasnio je Grenel.

Na pitanje šta Tramp misli o kosovskom problemu, Grenel je kazao da je Tramp video politički konflikt.

“Postavio je prava pitanja: kakvo je ekonomsko stanje, otvaraju li se nova radna mesta? Kada smo saznali da je ekonomija u zastoju kao i politika, predsednik je rekao hajde da probamo nešto drugačije, hajde da se fokusiramo na ekonomiju i da vidimo da li možemo da promenimo tu dinamiku, a onda možda i političku računicu za obe strane”, zaključio je Grenel.

Po njegovim rečima, ako postoji više poslova, industrija napreduje, onda političke borbe postaju ređe.

“Sve što se odnosi na poslove i kako ih stvoriti, treba da bude u sporazumu. Zahtevamo mnogo, napravili smo pomake, ali imamo još mnogo toga da učinimo”, kazao je on.

Grenel je rekao da nema pregovora koji nemaju iznenađenja, te da su ona uvek dobra.

“Ona vrše pritisak na obe strane da učine više, da stvore više. Da, predstavili smo neka izenađenja”, kazao je on.

Kazao je da se nada nekom rešenju i da je optimističan.

“Ovo su države u Evropi i mi bismo morali da imamo mogućnost za američke kompanije, evropske kompanije, zapadne kompanije, da se šire u ovom regionu, ali postoji percepcija konflikta, nezavisno od toga da li on postoji ili ne. Mnoge industrije i američke kompanije oklevaju da se šire tamo”, ocenio je on.

Grenel je zaključio da će sporazum biti “sjajan i za američke poslove”.

Izvor B92

Comments

Pročitaj još