Srbija i Kosovo pregovaraju u Beloj kući

Delegacije Kosova i Srbije, koje predvode premijer Avdulah Hoti i predsednik Aleksandar Vučić, sastaju se u četvrtak i petak u Beloj kući.

Posrednici u razgovorima dve strane koji će, kako je iz Bele kuće precizirano, biti usredsređeni na ekonomske teme, su specijalni savetnik predsednika SAD za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel i Savet za nacionalnu bezbednost.

Radujem se što ću ugostiti predsednika Aleksandra Vučića i premijera Avdulaha Hotija u Beloj kući. Ovi važni razgovori će doprineti miru kroz ekonomsku saradnju. Posvećenost dijalogu oba lidera doprineće dobrobiti za Kosovo i Srbiju”, izjava je savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O’ Brajena objavljena na Tviter nalogu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Reč je o susretu koji je trebalo da se održi 27. juna, tokom koga je delegacije trebalo da predvode predsednici Kosova i Srbije Hašim Tači i Aleksandar Vučić, ali je neposredno uoči puta u Vašington protiv Tačija objavljen predlog optužnice za ratne zločine – koji do danas nije potvrđen, niti odbačen.

Aktuelni kosovski predsednik Tači odustao je tada od dolaska na razgovore, nakratko je figuriralo je da će ga zameniti premijer Hoti, ali je ubrzo i on odustao – zbog čega je ambasador Grenel objavio da će sastanak biti odložen i sazvao ga ponovo za septembar.

Poznato je da će razgovori dve strane biti zasnovani na unapređenju tri sporazuma koja su Kosovo i Srbija potpisale na početku godine – o obnovi vazdušne linije i razvoju železničkog i drumskog saobraćaja – rečeno je u utorak tokom telefonskog brifinga za novinare, koji je organizovala Bela kuća.

Na brifingu u utorak kojem su prisustvovali specijalni savetnik predsednika Sjedinjenih Džava Donalda Trampa i jedan visoki zvaničnik američke administracije, savetnik je naglasio da nikada nije bio deo razgovora o razmeni teritorija.

“Ne bih o tome uopšte ni razgovarao, to nije deo razgovora o ekonomskom napretku. Mi, Sjedinjene Države, ostavljamo sva ta pitanja stranama u razgovoru. I ponoviću, ne znam koliko puta da bih bio jasan, ali nikada nisam bio u takvim razgovorima ni u jednoj od mojih konverzacija. Uvek je bila samo ekonomija i to je ono na šta se koncentrišemo: ekonomska normalizacija”, rekao je u utorak specijalni savetnik predsednika SAD-a.

Izvor Glas Amerike

Comments

Pročitaj još