• Početna>
  • Vesti>

Neizvestan početak rada predškolskih ustanova na KiM; mnogi roditelji bez rešenja za čuvanje dece

Na osnovu preporuka Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, predškolske ustanove u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji neće raditi do daljnjeg zbog “loše epidemiološke situacije” usled pandemije virusa korona.

Gorica Marinković, direktorica  predškolske ustanove “Danica Jaramaz” u Kosovskoj Mitrovici rekla je za program Radio Kosovske Mitrovice, da je na osnovu preporuka nadležnog ministarstva, rad sa decom obustavljen do daljnjeg.

“Po preporuci Školske uprave Ministarstva prosvete, zbog loše epidemiološke situacije, obustavili smo rad ”, rekla je Marinković i dodala da će  sva obaveštenja o organizaciji i početku rada biti objavljena na zvaničnoj fejsbuk stranici ove ustanove .

Goranka Kragović, vaspitačica dece predškolskog uzrasta rekla je za naš program, da ova ustanova ne sprovodi nastavu na daljinu kao ostale školske ustanove, jer još uvek nije obavljen prijem predškolaca.

Ivana Todorović, pedagog u predškolskoj ustanovi “Danica Jaramaz” kaže da se roditelji svakodnevno raspituju, i da su vaspitači sa njima u kontaktu.

“Napravljene su viber grupe i redovno kontaktiraju. Mi smo dali  obaveštenje na našoj zvaničnoj internet stranici, tako da roditelji znaju da prema dopisu koji smo dobili iz školske uprave obdanište neće raditi dve nedelje tačnije do 14. septembra”, rekla je Todorović.

Roditelji sa nestrpljenjem očekuju da obdanište počne sa radom, budući da mnogi nemaju druge mogućnosti za čuvanje mališana, jer su radno angažovani.

„Ko je zaposlen naravno da ima problema sa tim, jer ko će im čuvati decu. Ja lično se snalazim tako što dete ostavim na čuvanje kod babe ili kod moje tetke, dok ne prođe radno vreme. Mislim da je to veliki problem, ne samo za mene već i za ostale roditelje, jer je bitno kako ćete se snaći. Jedva čekam otvaranje vrtića“ rekao je roditelj mališana Mirko Cvetković.

Anđela Radenković ističe da je i njoj to veliki problem. “Ćerku vodim kod bake i kod deke, međutim i oni su zaposleni u prvoj i drugoj smeni, a kada ne mogu onda je vodim kod sestre. Stvarno je naporno i svakog dana je neka druga organizacija tako da bi nam stvarno značilo kada bi vrtići krenuli sa radom što pre“ istakla je u razgovoru za program Radio Kosovske Mitrovice.

„Moja deca bi ove godine trebalo da pođu u predškolsku ustanovu i u tome što se kasni sa otvaranjem vrtića vidim problem jer smatram da će propustiti mnogo gradiva i izgubiće kontinuitet u radu. Supruga i ja radimo i to je za sada najveći problem i bićemo srećni ako se ne produži posle 14. septembra. Imamo pomoć bake i deke ali bi nam u ovom slučaju mnogo značilo da deca idu tamo gde im je mesto“ kaže jedan od roditelja Srđan Božović.

Jelena Lajković takođe očekuje da se situacija stabilizuje i vrtići počnu sa radom: „S obzirom da radim državni posao naravno da mi to predstavlja problem. Muž nije tu tako da mi dete čuva kuma, mama, tetke, svako ko može da izađe u susret. Nadam se da će situacija biti bolja i da će vrtići početi uskoro sa radom“ istakla je.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, odložen je poečtak rada škola i predškolskih ustanova na Kosovu i Metohiji. Ta odluka na snazi je do 14. septembra.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još