• Početna>
  • Vesti>

Dačić o sastanku u Vašingtonu: Nikome ne savetujem da krene putem ultimatuma

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da će u Vašingtonu pritisci biti veliki i na državu i na predsednika Vučića, ali da ultimatum nije put za rešavanje problema. Povodom izbora u Crnoj Gori, rekao je da se Srbija nije nikako umešala u unutrašnje stvari te zemlje, niti je podržala bilo koga.

Ivica Dačić je govorio je u Dnevniku RTS-a o mogućim ishodima razgovora delegacija Beograda i Prištine u Vašingtonu, kao i o optužbi crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da se Srbija umešala u unutrašnju politiku u Crnoj Gori.

Dačić je rekao da ishod zavisi od toga šta ko očekuje od sastanka.

“Uvek se govorilo samo o oblikovanju nekog ekonomskog okvira, svemu onome što bi moglo da spada u normalizaciju odnosa, ali što se tiče svakodnevnog života ljudi, infrastrukture, putne železničke, uspostavljanje slobode kretanja, robe, kapitala”, naveo je ministar.

Sa druge strane, kako je dodao, ako neko očekuje da to bude spektakularan sastanak, u smislu da se pojavi neki politički okvir i da se priča o statusu, tu je već stvar potpuno nepripremljena.

“Ako neko misli da će kroz neku skrivenu agendu da izvrši pritisak na Srbiju, ubeđen sam da će predsednik Vučić odgovoriti onako kako je to u našem nacionalnom i državnom interesu”, rekao je Dačić.

Objasnio je da politički sporazum nije ni pripremljen. “Svi bi voleli da reše to pitanje, ali to pitanje može biti rešeno samo kompromisom”, istakao je ministar.

“Znam kako to sve funkcioniše, pritisci će biti veliki i na državu i na čoveka lično, sa ucenama, pretnjama za njegovu budućnost, ali znam kako Vučić na to reaguje, tako da nikome ne savetujem da u slučaju Srbije ili Vučića krene putem ultimatuma, to nije put za rešavanje problema”, poručio je Dačić.

Kaže da zemlje Evropske unije ne gledaju baš blagonaklono na to što rade SAD, jer smatraju da to treba da radi EU.

Sa druge strane, kako je istakao, ne može Srbija da ispravlja stvari u međunarodnom poretku.

“Svi smo svesni toga da Brisel vrši medijaciju u dijalogu po rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ali smo isto tako svesni da Savet bezbednosti UN treba da dâ konačno odobrenje za sve ovo. Tako da svi treba da imaju uvid u širinu spektra svih aktera”, zaključio je ministar.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još