• Početna>
  • Vesti>

Agim Čeku pozvan na razgovor u Hag u svojstvu osumnjičenog

Bivši premijer Kosova i bivši komandant generalnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova, Agim Čeku pozvan je na razgovor u Specijalni sud za ratne zločine u Hagu u svojstvu osumnjičenog.

Čeku je potvrdio za RSE da je razgovor zakazan za 28. septembar.

Čeku je u prošlom sazivu takođe bio zamenik ministra Bezbednosnih snaga Kosova, a bio je učesnik ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Specijalni sud u Hagu istražuje navodne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenim nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000. a koji se pominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. Autor izveštaja je švajcarski senator Dik Marti.

Pred tužilaštvom u Hagu od januara 2019. godine traju ispitivanja bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, bilo u svojstvu osumnjičenih ili u svojstvu svedoka.

Na razgovor su do sada bili pozvani aktuelni predsednik Hašim Tači, bivši premijer Ramuš Haradinaj, bivši predsednik Skupštine Kadri Veselji, te ostali rukovodioci OVK-a Azem Sulja, Sami Ljuštaku, Rustem Mustafa, Šukri Buja.

Prve optužnice pred sudom podnete su u februaru, a potom i u aprilu. Aktuelno se razmatra i optužnica protiv kosovskog predsednika, Tačija, koja je predata u aprilu.

Do sada ni jedna optužnica javno nije potvrđena ili odbačena. Sudija ima šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još