Lajčak: Dinamizovaćemo dijalog, rešenje postići što pre

Proces dijaloga između Beograda i Prištine biće dinamizovan, izjavio je specijalni izaslanik EU za dijalog dve strane Miroslav Lajčak, navodeći da će se partneri EU u Briselu sastajati nekoliko puta mesečno kako bi se što je pre moguće postiglo sveobuhvatno rešenje.

Miroslav Lajčak je rekao da je o budućoj dinamici procesa već obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija.

“Treba da se spreme da više vremena provode u Briselu jer je to proces. Normalizacija odnosa nije čin, nego proces”, rekao je Lajčak na panelu na 15. Bledskom strateškom forumu.

On je podvukao da ne postoji rok za postizanje sveobuhvatnog rešenja, ali je naveo da nema ni potrebe za odugovlačenjem tog procesa.

“Ako odredite rok, onda ste pred sebe već stavili nešto što bi moglo da utiče na naš rad. Nema razloga da odugovlačimo, ali moramo da damo onoliko vremena koliko je potrebno za taj proces”, naveo je Lajčak.

EU nije konsultovana o sastanku u Vašingtonu 

Podsetio je da su do sada održana dva sastanka lidera dve strane, jedan virtuelan i jedan fizički, kao i tri sastanka na ekspertskom nivou i najavio da će narednih dana biti održan po još jedan takav sastanak.

Na pitanje šta očekuje od sastanka u Vašingtonu i da li je EU bila obaveštena da će biti održan, Lajčak je rekao da EU nije konsultovana o datumu i cilju održavanja sastanka.

“Obavešteni smo tek nakon što je sastanak najavljen, ali smo od nekoliko partnera iz SAD čuli da je agenda isključivo ekonomska”, naveo je Lajčak.

Ukazao je i da EU posreduje u dijalogu između dve strane od 2011. godine, jer je on povezan sa evropskom budućnošću dve strane.

“Postoji samo jedan proces koji ima svoje uspone i padove”, rekao je Lajčak i dodao da EU želi da pomogne da se normalizuju odnosi među partnerima na ervopskom tlu.

“To nije lako, ali moram da pohvalim sagovornike na ozbiljnosti i posvećenosti procesu. Trude se mnogo i nije lako, ali bilo bi naivno očekivati da će biti lako”, naveo je Lajčak.

Upitan koji je najveći doprinos od članstva u EU, Lajčak je rekao da su to normalizacija odnosa, mogućnost normalnog života, razmena ljudi i roba, kao i ekonomske koristi, a najveća prednost, kako je naglasio, jeste članstvo u EU.

On je naglasio da je ključna stvar da postoje tri partnera u procesu dijaloga – Beograd, Priština i EU.

“Imamo nešto što niko drugi nema, ali moramo to da koristimo adekvatno. Ne daje se članstvo u EU besplatno, ali negiranjem onoga što imamo, negirali bismo našu jedinstvenost. Moramo da budemo pametni i koristimo našu najveću prednost, a to je perspektiva EU”, rekao je Lajčak.

Lajčak je naglasio da je Balkan deo evropske priče i procesa proširenja.

On je ocenio da je bilo nekoliko grešaka u pristupu EU prema Balkanu, kao što su izjave “EU to smo mi, a Zapadni Balkan – to su oni”, kao i one koje govore da će se EU baviti problemima na Balkanu, kada reši sopstvene probleme.

Interesantna situacija u Crnoj Gori, rano za komentare

Miroslav Lajčak ocenio je da je situacija u Crnoj Gori, nakon parlamentarnih izbora, interesantna, ali nije želeo da detaljnije komentariše.

“Interesantna je situacija, ali je prerano komentarisati”, rekao je Lajčak.

On je rekao da treba sačekati još nekoliko dana dok ne stignu zvanični rezultati.

Izvor RTS

Comments