• Početna>
  • Vesti>

Danas prvi dan školske godine uz primenu mera zaštite, na KiM nastava na daljinu do 14.septembra

Danas počinje nastava u školama u centralnoj Srbiji, a prvi čas biće posvećen kovid infekciji, ali će se o virusu korona govoriti i na časovima razredne nastave, građanskom vaspitanju, biologiji, fizičkom i zdravstvenom vaspitanju, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je naveo da se u školama moraju poštovati sve mere, moraju stalno biti pojačana, a đake treba stalno opominjati da nose maske, drže fizičku distancu…Škole su dobile preporuku da se ne organizuju đačka putovanja u prvom polugodištu.

“Početak nastave na Kosovu i Metohiji će malo kasniti”, rekao je Šarčević

U školama na Kosovu, koje su pod nadležnošću kosovskog Ministarstva obrazovanja nauke i tehnologije, početak školske godine je, zbog situacije sa koronavirusom, pomeren za dve nedelje.Prema preporukama Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Prištini i Ministarstva zdravlja, nova školska godina na Kosovu počeće 14. septembra.

Načelnica školske uprave Ministarstva prosvete Srbije za KiM Jasmina Dedić izjavila je da će škole na Kosovu, koje rade po nastavnom planu i programu srpskog Ministarstva prosvete, početi danas sa onlajn nastavom.

Dedić je u izjavi medijima rekla da je preporuka resornog ministarstva da škole na Kosovu zbog loše epidemiološke situacije počnu od danas sa onlajn nastavom.“Svakodnevno ćemo pratiti stanje na terenu i u skladu sa tim preći na redovnu nastavu”, kaže Dedić.

Početak školske 2020./2021. godine u mitrovičkoj OŠ “Sveti Sava” planiran je za sutra i obavljaće se isključivo na daljinu , rekao je za Radio Kontakt Plus direktor škole Milorad Jovanović.

On kaže da se slede preporuke i uputstva Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.„Krenućemo danas da radimo sa decom onako kako smo završili prethodnu školsku godinu. Tako je planirano za prve dve nedelje, do 14. septembra, a onda ćemo videti šta dalje…“ – kaže Jovanović.Neisvesno je i kada i kako će se obaviti prijem đaka prvaka.

Učenici OŠ “Branko Radičević” takođe počinju sa online nastavom prema preporuci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije zbog loše epidemiološke situacije, izjavio je direktor ove škole Ivan Zaporožac.

Prema njegovim rečima, pratiće se epidemiološka situacija na dnevnom nivou i u zavisnosti od procene, ministarstvo će obavestiti sve osnovne i srednje škole na KiM o početku redovne nastave, kakva je u stvari i preporuka ministarstva.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još