Mekarti: Ekonomska saradnja olakšava put ka pomirenju

Iako je teško razmatrati ekonomska pitanja van političkog konteksta, pristup dijalogu Beograda i Prištine sa ekonomskog stanovišta je veoma značajan, izjavio je Pol Mekarti, regionalni direktor za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta.

On je za Glas Amerike, povodom predstojećeg sastanka predstavnika Beograda i Prištine zakazanog za 4. septembar u Beloj kući, rekao da ekonomska saradnja možda može da olakša put, naravno ne toliko brzo, ka političkom pomirenju.

Mekarti je ukazao da je krajnja pozicija Prištine zahtev Beogradu da prizna nezavisnost Kosova i da je sve što se traži povezano sa tim zahtevom.

On je naveo da, s druge strane, postoji niz pitanja za koja Beograd želi da budu rešena – pitanje nestalih osoba, nekretnine koje su bile u vlasništvu Srba na KiM, sporazum o Zajednici srpskih opština, problem u vezi sa manastirom Dečani i izgradnjom puta u zaštićenoj zoni.

Mekarti ocenjuje da će za obe strane u pregovorima biti situacija “daj i uzmi” i da je, da bi to uspelo, potrebno da za obe strane postoje dobrobiti koje će ih odobrovoljiti.

Na pitanje kakav bi mogao biti ishod susreta u Vašingtonu, Mekarti je odgovorio da ne bi trebalo biti previše optimističan, pošto je reč o prvom koraku u dugom procesu dijaloga dve strane.

On ocenjuje da je važno što je Vašington, u koordinaciji sa Evropskom unijom, uključen u proces, koji bi u političkom smislu trebalo da predvodi Evropska unija.

Mekarti misli da je problem na strani Evropske unije u tome što ponekad ne nastupa jedinstveno, jer različite nacionalne vlade unutar EU imaju različita mišljenja o toj temi.

Mekarti ocenjuje da je da su Albanci izrazito proamerički orijentisani, ali to ne znači da Vašington ne bi trebalo da obrati pažnju na to šta su potrebe Beograda. On takođe smatra da aktuelna američka administracija uzima u obzir i stavove Beograda u razgovorima.

Mekarti ocenjuje da je susret u Beloj kući, koji se održava nekoliko dana pre sastanka predstavnika Beograda i prištine u Briselu, može pomoći dijalog i dodaje da se čini da je od juna komunikacija između Vašingtona i Brisela poboljšanja.

Na pitanje da li su Sjedinjene Države i Evropska unija u potpunosti usklađene u tom procesu, Mekarti je odgovorio da je trenutno stanje mnogo bolje nego što je bilo. “Nikada to nije savršeno, ali mislim da su odnosi u tom smislu prilično poboljšani”, kaže Mekarti.

On ističe da je dijalog Beograda i prištine izuzetno važan i da na to ukazuje i višegodišnja usredređenost Sjedinjenih Država i Evropske unije na razgovore.

Mekarti kaže da deluje da su SAD više fokusirane na dijalog nego ranije i da je to stvorilo zanimljivu dinamiku između Sjedinjenih Država i Evropske unije.

Ukazujući da je proces koji nije urodio plodom predvodila Evropska unija, Mekarti ističe da je Vašington iskazao nameru da se uključi i da je značajno da Vašington i Brisel blisko sarađuju u procesu i usklađuju svoje delovanje.

“Mislim da je u prošlosti Vašington bio zadovoljan time što je Brisel u potpunosti vodio proces. I ne želim da kažem da Brisel trenutno ne vodi proces. Ali mislim da je bilo važno da Vašington podstakne proces i sarađuje sa Briselom u smislu njegovog napretka”, rekao je Mekarti.

On je ocenio da je blokiranom dijalogu Beograda i prištine trebalo malo ohrabrenja.

Na pitanje kada bi Beograd i Priština mogli da postignu sporazum, Mekarti je odgovorio da sporazum ne bi trebalo očekivati ove godine, ali da su mogući pojedinačni sporazumi o nekim od značajnih pitanja.

Izvor RTV

Comments