• Početna>
  • Vesti>

DPK prvi put od početka dijaloga sa Srbijom ne učestvuje u razgovorima

Demokratska partija Kosova (DPK) je od početka dijaloga između Kosova i Srbije od 2011. godine, aktivno bila uključena u proces dijaloga, međutim učešće te partije u obnovljenom dijalogu je izostalo nakon što je predsednik DPK Kadri Veselji odbio poziv premijera Avdulaha Hotija da bude deo pregovaračke delegacije, prenosi Gazeta Ekspres.

Pregovaračku delegaciju je 2011. godine vodio predsednik DPK, bivši premijer Hašim Tači. Inače, DPK je uključena u sve međunarodne procese vezane za Kosovo.

Kao opoziciona stranka DPK je odbila poziv premijera Avdulaha Hotija da se pridruži kosovskoj delegaciji na sastanaku koji će se održati u Vašingtonu 4. septembra.

Veselji je u odgovoru premijeru, rekao da DPK neće učestvovati na sastanku od 7. septembra u Briselu.

Odbijanje Demokratske partije Kosova da učestvuje na sastanku u Vašingtonu, prema mišljenju stručnjaka za politička pitanja, više je deklarativni akt.

Politički analitičar Armend Muja kaže da DPK tačno zna o čemu će se razgovarati i šta će se dogoditi na tom sastanku.

Iz organizacije “Demokratija za razvoj” Alen Meta tvrdi da DPK želi da zauzme važniju poziciju u dijalogu, ali joj status opozicione stranke to ne dozvoljava.

Predstavnici DPK su ranije izjavili da su spremni da budu deo dijaloga, ako se razgovori odvijaju u pravcu uzajamnog priznavanja.

Izvor RTK ,Kosovo Online

Comments

Pročitaj još