Dačić: Srbija nikad nije bila jača u pregovorima

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas građanima Srbije da budu optimistični u vezi sastanka koji će 4. septembra biti održan u Vašingtonu i pregovora Beograda i Prištine jer Srbija nikada nije bila jača u pregovorima, prenosi Beta.

On je, gostujući na televiziji Hepi rekao da se ne treba da plašiti ako bude pritisaka u Vašingtonu “jer će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uraditi ono što je najbolje i u interesu Srbije”.

“Kao i neki analitičari smatram da ne treba da nas iznenađuje da se postavlja pitanje statusa Kosova, to bi trebalo da brine samo Prištinu jer oni do danas u Vašingtonu nisu nikada pričali o statusu i mislili su da je to rešeno i završeno”, rekao je Dačić i podsetio na činjenicu da oni “sada mogu do 91 da nabroje zemlje koje ih priznaju, a treba im 97”.

To je, kako kaže, velika pobeda Srbije i zato ne treba da se plašimo uopšte i ako bude pritisaka i ako bude pitanja statusa, tim pre što će predsednik Aleksandar Vučić uraditi samo ono što je u najboljem interesu za Srbiju i srpski narod.

Šef srpske dilomatije je ocenio da ne treba da iznenađuje ako se pored ekonomskih tema koje su najavljene, postavi i pitanje statusa Kosova u Vašingtonu gde se do sada nije pričalo o tome jer se to pitanje smatralo rešenim.

Dačić je rekao da je specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel veliki zaljubljenik u ekonomiju koji smatra da će ekonomija rešiti sva ostala pitanja.

Sama tema sastanka 4. septembra u Vašingtonu je ekonomska, ali ne znači da se nekome neće javiti neke druge ideje, jer, kako dodaje, treba imati u vidu da je kampanja i da kandidati rade samo ono što njima odgovora.

Dodao je i da je veliko pitanje da li Trampu odgovora da se kaže da će uložiti 40 milijardi dolara u taj region i da li birači žele da čuju tako nešto.

I Dačić je rekao da bi predsednik SAD Donald Tramp mogao da se pojavi na sastanku ako se dogodi pomak koji predstavlja neki politkči okvir za resenje problema. Dodao je da bi, da je na Trampovom mestu, govorio da Srbi mogu da mu pomognu da pobedi na izborima.

U pregovorima Beograda i Prištine, po oceni Dačića, treba tražiti kreativna rešenja koja će biti u interesu obe strane jer “trenutna situacija na terenu nije ustavna budući da Beograd ne drži celu svoju teritoriju pod kontrolom, kao i Priština.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti sastaće se 4. septembra u Beloj kući sa američkim izaslanikom za dijalog Ričardom Grenelom i Robertom O’Brajenom, savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još