Na PCR testiranje na Kosovu se čeka i do dve nedelje

Svi termini za PCR testiranje u privatnim laboratorijama na Kosovu su zauzeti do 2. septembra, a na testiranje se čeka i do dve nedelje , prenosi Gazeta Ekspres.

Tokom avgusta, Ministarstvo zdravlja je dodelilo nekoliko licenci za serološko ispitivanje i PCR testove na kovid -19, bolest uzrokovanu korona virusom.

Do sada su na Kosovu licencirane samo dve privatne laboratorije koje rade testove PCR metodom, u prištini i Lipljanu.

U Biohemijsko-hematološkoj medicinskoj laboratoriji „Medical & Laboratori Services LLC“ na testiranje PCR metodom, pacijenti će morati da sačekaju do 2. septembra, do tada nema slobodnih termina,piše Gazeta Express a prenosi FoNet.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je u utorak da je odobrilo rad još 11 laboratorija za obavljanje seroloških ispitivanja na kovid -19, koji pokazuje da li je osoba bio zaražen korona virusom i da li je organizam stvorio antitela.

Sa poslednjim saopštenjem, do sada je na Kosovu licencirano 98 laboratorija za obavljanje seroloških i viroloških ispitivanja na kovid -19.

Za razliku od seroloških testova, virološki testovi, koji se trenutno vrše u dve privatne laboratorije na Kosovu, određuju da li je osoba inficirana korona virusom u trenutku ispitivanja.

Izvor: FoNet, Gazeta Express

Comments

Pročitaj još