• Početna>
  • Vesti>

Deca sa KiM posetila stadione Partizana i Crvene zvezdekao i Hram Sv Save

Projekat Srbija te zove 2020″, koji je realizovan uz podršku Kancelarije za KiM, prvi ovakvog formata, gde deca sa područja Kosova i Metohije, koja gostuju u Beogradu  treniraju više sportova odjednom, se nastavlja peti dan, 50 dece sa KiM, danas su posetili stadione Partizana i Crvene zvezdekao i Hram Sv Save.

Budući Pele, Mesi ili Ronaldo imali su priliku da osete travu stadiona fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan i sede na klupama najboljih fudbalera.

U skladu sa trenutnom zdravstvenom situacijom, sva deca su nosila maske, koje su dobili od Sportskog društva Partizan.

Za Uroša Kostića iz Kosovske Mitrovice i Nikolaja Perića iz Zvečana ovo je  veliki događaj, jer igrati fudbal na velikom terenu je posebna priča . Kažu da im je želja da jednom i oni igraju fudbal na ovom terenu.

Dečaci i devojčice iz svih krajeva Kosova i Metohije posetilisu stadion Rajko Mitić i muzej našeg najtrofejnijeg kluba.

Predrag Trkulja, kustos muzeja „Crvena Zvezda“, kaže da su mu ova dečica najdraži gosti , a iz kluba ih pozivaju  na ponovno druženje.

Za decu je važan sport, ali su važni pre svega  igra i prijateljstvo, poručuje njihov  trener Srđan Utvić, koji se zahvaljuje onima koji su omogućili boravak dece u Beogradu.

„Zahvaljujem se Kancelariji za KiM, kao i sportskom kampu „Sportstars“ koji su nam pomogli da realizujemo ovu akciju. Država Srbija je poslednjih godina puno uložila u sport na KiM. Grade se sportski tereni , hale, a u Kosovskoj Mitrovici se pravi i stadion”, kaže Utvić.

 Sa KiM su mnogi poznati sportisti Lazetić, Krasić , Biševac, pa  Utvić veruje da će i neki od ovih mališana postati šampioni.

Najveća radost bila je kada su posetili Hram Sv Save. Tradiciju i veru sa ponosom neguju upravo ova deca koja na KiM čuvaju svoje svetinje.

Jedan od mališana kaže da će po povratku kući prvo roditeljima ispričati šta je sve u Beogradu video. Kaže da je presrećan što je u kripti hrama Sv Save video ikonu Svetog Jovana, zaštitnika njegove kuće.

Iz Kancelarije za KiM i kampa Sportstars poručuju da očekuju da ova deca dođu i sledeće leto, ali da očekuju  i srpsku deca iz dijaspore, da dođu i bolje upoznaju Srbiju.

Izvor: TV Most

Foto: TV Most

Comments

Pročitaj još