Potpis na tri ekonomska sporazuma u Vašingtonu

Na septembarskom susretu u Vašingtonu između predstavnika Kosova i Srbije očekuju se potpisi na sporazume o avio-saobraćaju, železnici i auto-putu, koji uprkos posredovanju specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Ričarda Grenela pre deset meseci nisu finalizovani, piše Kosovapres.

Ministar infrastrukture Arban Abraši rekao je da su svi pokazatelji da će memorandumi o razumevanju biti postignuti na septembarskom sastanku kosovskog premijera Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Prvi pokazatelji, uključujući sastanak koji je trebalo da se održi u junu, su da će sastanak biti isprepletan sa ekonomijom, razvojem ekonomije na Balkanu. Ekonomska saradnja u regionu bi smanjila političke tenzije”, rekao je Abraši.

Govoreći o kosovskim predlozima Abraši je naveo, železnički saobraćaj i auto-put do Merdara.

“Nadam se da će i na septembarskom sastanku ovi projekti biti na stolu ili za sufinansiranje ili zajam. Dakle, Vlada Kosova spremna je da se zaduži za finansiranje tih vitalnih projekata. Ali može i sufinansiranje, ako postoji takva volja. Stoga ne mogu sa sigurnošću reći da će se ti projekti realizovati, ali svi su pokazatelji da ćemo naići na razumevanje, projekti će biti predstavljeni”, rekao je Abraši.

Osim ministra, priliku za konkretne ekonomske veze sa Srbijom vidi i univerzitetski profesor ekonomije Muhamet Sadiku koji kaže, da ideju, da se ti sporazumi postignu pod sponzorstvom SAD, treba ojačati.

„Videli smo nekoliko inicijativa sponzorisanih od SAD, posebno za vazdušnu liniju, infrastrukturu za druge ekonomske veze koje su od velikog značaja za ekonomski život na Zapadnom Balkanu. Tačno je da se do sada ništa nije dogodilo, ali verujem da bi na sledećem sastanku u SAD obe strane, posredovanjem SAD, trebalo da imaju u agendi ovo kako bi ti sporazumi postali stvarnost. Naročito početak avio-linije između Prištine i Beograda, odnosno Kosova i Srbije i početak uspostavljanja drugih veza kao što je slučaj sa železnicom, takve stvari zahtevaju znatna ulaganja. Stoga verujem da će se u okviru razgovora ta agenda dodatno ojačati”, rekao je Sadiku.

Violeta Hadžoli iz Kosovskog demokratskog instituta je rekla da pismo o namerama treba pretvoriti u konkretne akcije.

“Pisma o namerama koja su postignuta treba konkretizovati u akcijama Kosova i Srbije čime bi se uložili napori za postizanje toliko potrebne normalizacije”, rekla je Hadžoli.

Nakon sastanka u Briselu, premijer Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u Vašingtonu početkom septembra, uz posredovanje izaslanika predsednika SAD za dijalog Ričarda Grenela.

Sastanak u glavnom gradu SAD u junu je otkazan nakon objavljivanja optužnice za ratni zločin protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.

Izvor: Kossovapress, Kosovo Online

Foto: Kosovapress

Comments

Pročitaj još