• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Nemar prema neprocenjivim spomenicima pravoslavne vere

Intenziviranjem putarskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani nije samo simbolično narušen mir pravoslavnih monaha, već je i fizički ugrožen opstanak tog bisera srpske i svetske kulturne baštine, poručuje u saopštenju Kancelarija za KiM vlade Republike Srbije.

“Takvo postupanje, ne samo da je protivzakonito i po prištinskim propisima, već je deo kontinuirane antihrišćanske kampanje na Kosovu i Metohiji, koja za cilj ima brisanje i poništavanje srpskog prisustva na tim prostorima.

Izvođenje bagera i rovokopača u zaštićenu manastirsku zonu je plod istog onog mentaliteta koji je naveo albanske ekstremiste da spale i unište desetine srpskih crkava u protekle dve decenije.

Naka se ne čude u Prištini što nikada neće biti primljeni u Unesko, jer kulturna isključivost i nemar prema neprocenjivim spomenicima pravoslavne vere i hrišćanske kulture jeste upravo ono protiv čega se Unesko bori.

Srbija će preduzeti sve korake i mere pred nadležnim međunarodnim institucijama i organizacijama kako bi osigurala nepovredivost prava naše crkve na Kosovu i Metohiji i zaštitu srpske i svetske kulturne baštine od onih koji u svom ekstremističkom slepilu ne mare ni za kulturu ni za baštinu”, kaže se u saopštenju kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade RS.

Izvor RKM saopštenje

Comments

Pročitaj još