• Početna>
  • Vesti>

Kosovo sa najvećim brojem smrtnih slučajeva u regionu u poslednje dve nedelje

Kosovo poslednjih nekoliko nedelja beleži povećan broj smrtnih slučajeva. Rekordan broj preminulih pacijenata od posledica bolesti COVID-19, koju izaziva korona virus, po prvi put je zabeležen 30. jula kada je u jednom danu umrlo 16 ljudi. Isti broj smrtnih slučajeva je zabeležen i 6. avgusta a u međuvremenu život svakodnevno izgubi preko 10 osoba.

Od 29. jula do 8. avgusta na Kosovu je umrlo 138 pacijenata od posledica COVID-19, a ukupan broj preminulih od pojave korona virusa na Kosovu od sredine marta je 327.

Saljih (Salih) Ahmeti, infektolog na klinici za infektivne bolesti pri Univerzitetsko kliničko bolničkom centru Kosova, navodi u izjavi za Radio Slobodna Evropa da se broj smrtnih slučajeva povećao jer je povećan i broj hospitalizovanih osoba.

“Pacijenti, koji su hospitalizovani čak i u regionalnim bolnicama, primljeni su u poodmakloj fazi bolesti i tada je ograničena mogućnost lečenja intenzivne nege. Kada dođu ovamo, bolest izazove još komplikacija i naravno lečenje ponekad ne napreduje dobro”, objašnjava Ahmeti.

Ahmeti ističe da pacijenti, inficirani korona virusom, često na lični zahtev, odlaze na ambulantno lečenje dok, u većini slučajeva, u bolnicu bivaju transportovani kada im je život ugrožen, što ograničava mogućnosti lečenja.

Mnogi pacijenti se leče terapijoim kiseonikom dok se teški slučajevi priključuju na respiratore za šta je potreban anesteziolog.

Prema poslednjim podacima, na Kosovu je hospitalizovano 480 pacijenata kod kojih je potvrđen korona virus, od kojih se 237 pacijenata nalazi na lečenju u okviru klinika na Univerzitetskom kliničko bolničkom centru Kosova, dok je 243 pacijenta hospitalizovano u regionalnim bolnicama.

Na respratorima je priključeno 13 pacijenata i nalaze se u ozbiljnijem zdravstvenom stanju.

Broj smrtnih slučajeva, koji se u poslednje vreme beleži na Kosovu, je mnogo veći nego u zemljama regiona. Primera radi, od 29. jula do 8. avgusta u Albaniji je život izgubilo 44 osoba, u Bosni i Hercegovini 88, u Srbiji je preminuo 81 pacijent, Severnoj Makedoniji 47, a u Crnoj Gori je zabeleženo 14 smrtnih slučajeva.

Takođe, na Kosovu je povećan i broj novoobolelih od COVID- 19. Na dnevnom nivou se testira od 400 do 500 ljudi od kojih je često preko 200 pozitivno na korona virus.

Testiranje na korona virus se za sada radi isključivo u laboratoriji na Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova.

Međutim, od ove nedelje, na Kosovu će i pojedine privatne klinike početi da rade serološke i PCR testove a nakon što dobiju licencu od nadležnog Ministarstva zdravlja.

Na osnovu seroloških testova moguće je utvrditi da li je neka osoba imala korona virus a radi se putem uzorka krvi. Sa druge strane, PCR testom se analizira uzorak brisa iz grla i nosa na osnovu kog se utvrđuje da li neka osoba u svom organizmu ima aktivan virus.

Izvor RSE

Comments

Pročitaj još