Čen Bo: Pitanje KiM rešiti u okviru Rezolucije 1244

KINA je uvek smatrala da je pravi način da se pitanje Kosova i Metohije reši u okviru važeće Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ocenila je ambasadorka Kine u Srbije Čen Bo.

U autorskom tekstu za časopis “Napredak” koji izdaje Fondacija za srpski narod i državu čiji je osnivač Srpska napredna stranka, a čiji deo danas prenosi “Politika”, ona je napisala da se Kina zalaže da se dijalogom između relevantnih strana pronađe međusobno prihvatljivo rešenje za pitanje Kosova i Metohiju.

“Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, razume i podržava njene legitimne interese na Kosovu i Metohiji i ceni napore da se pomoću dijaloga pronađe rešenje”, navela je Čen Bo.

Rezultate saradnje Kine i Srbije u okviru inicijative “Pojas i put” ona je oceneli kao zadivljujuće.

“Kinesko-srpski projekti saradnje nisu zaustavljani tokom epidemije, a normalna proizvodnja železare Smederevo i rudnika ”Ziđini u Boru, projekat izgradnje železnice Beograd – Budimpešta, deonice Preljina – Požega, i izgradnja obilaznice oko Beograda – stabilno napreduju”, istakla je ona.

Navela je i da je “Saradnja 17+1” važan sastavni deo inicijative “Pojas i put” koja se zasniva na zajedničkoj težnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope da naprava platformu za saradnju.

Za sedam godina u okviru inicijative “Pojas i put” potpisano je 200 sporazuma o saradnji a prošle godine ukupan obim trgovine robom između Kine i partnera prešao je hiljadu i 300 milijardi američkih dolara.

“To je porast od šest procenata, uz dodatni kineski kapital od 15 milijardi dolara. U prvom kvartalu ove godine trgovina između Kine i partnera u okviru ove inicijative ostvarila je porast od 3,2 odsto a direktne investicije uvećale su se za 11,7 odsto u odnosu na isti perio prošle godine”, napisala je kineska ambasadorka.

Kina i EU ove godine obeležavaju 45 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa a Čen Bo konstatuje da iako postoje razlike, konkurencija i razmimoilaženje dve strane, prosperitetna, stabilna i ujedinjena Evropa je u interesu Kine.

“Saradnja između Kine i EU veća je nego njihova međusobna konkurencija”, konstatovala je ona.

Čen Bo je ocenila da su pod uticajem epidemije postali vidljiviji rastući jaz između bogatih i siromašnih koji su prouzrokovani globalizacijom.

“Kina je najavila dve milijarde dolara međunarodne pomoći tokom naredne dve godine kako bi pomogla zemljama pogođenim epidemijom Kovida 19, posebno zemljama u razvoju, da spreče i kontrolišu epidemiju i ubrzaju ekonomski i socijalni oporavak”, napisala je ona.

Izvor Večernje Novosti

Comments

Pročitaj još