Zvečan: Dobrovoljni davaoci krvi

Opština Zvečan, Crveni krst i Služba za transfuziju organizovali su tradicionalnu akciju dobrovoljnog davalaštva krvi, kako bi se popunile rezerve ove dragocene tečnosti.

Inače zbog trenutne situacije izazvane pandemijom  u ovoj zdravstvenoj ustanovu  nedostaju  sve krvne grupe.

U želji da pomognu onima kojima je krv neophodna mladi koji su došli da daju krv mnogo puta su pokazali solidarnost.

Stojan Antosijević kaže da krv daje sedmi put kako bi pomogao Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici. A Darko Gvozdović je dvadeset puta davao krv kako bi pomogao one kojima je potrebna. Đorđe Radovanović je više puta namenski davao krv a odaziva se i na akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Današnju akciju organizovali su Opština Zvečan, Crveni krst i Zavod za transfuziju krvi kako bi se prikupile dovoljne količine krvi.

Sekretara Crvenog krsta Zvečan Tomislav Katić kaže:

“Znamo da je situacija danas dosta teška, da je među dobrovoljnim davaocimma mnogo zaraženih korona virusom pa ne mogu da daju krv. Apelujemo na građane i sve institucije sa severa KiM da dođu i daju krv, mnogo je onih kojima je krv neophoda”, rekao je Katić.

“Moram da kažem da smo mi danas u deficitu, što se tiče bilo koje krvne grupe. S obzirom na letnje mesece i epideviju sve se svodi na namensko davanje krvi tako da je ova akcija došla u pravo vreme”, rekla je Emilija Rikalo iz Službe za transfuziju krvi Kosovska Mitrovica.

Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba starosti od 18 do 65 godina. Budimo humani naših 5 minuta nekome znače život.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još