• Početna>
  • Vesti>

Stano: Pozdravljamo sve inicijative za podršku dijalogu pod okriljem EU, SAD važan partner

Portparol EU Peter Stano izjavio je da su jedini učesnici okruglog stola u dijalogu predstavnici Kosova i Srbije, za koje očekuje da će ih primiti specijalni izaslanik Unije za dijalog Miroslav Lajčak i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj, prenosi Gazeta Ekspres.

“Put ka Evropskoj uniji za Kosovo, takođe i za Srbiju, prolazi kroz dijalog koji je omogućila EU, koja kao facilitator dijaloga sarađuje sa Beogradom i Prištinom od 2011. godine na sveobuhvatnom sporazumu za normalizaciju odnosa. Učesnici dijaloga su predstavnici Kosova i Srbije, a dočekali su ih Borelj i Lajčak”, izjavio je Stano za Gazetu Ekspres.

Međutim, prema njegovim rečima, pozdravljaju inicijative za podršku dijalogu koji je omogućila Evropska unija i da za dijalog između Kosova i Srbije oni imaju saradnju sa partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država, te da Vašington i Brisel imaju iste ciljeve za region.

“Kada je u pitanju uključivanje trećih strana u napore da se pomogne Kosovu i Srbiji da se dogovore o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, pozdravljamo sve inicijative koje podržavaju dijalog pod okriljem EU. Za EU su SAD važan partner”, naveo je Stano.

Dodao je da imaju iste ciljeve i za region, da je podrška SAD dijalogu pod okriljem EU dobrodošla, te da komuniciraju sa američkim partnerima i o tom pitanju.

Portparol EU je podsetio da je dijalog između Prištine i Beograda, koji je organizovala i omogućila Evropska unija, u poslednjem mesecu nastavljen sa dva sastanka na visokom nivou, kao i da je bilo sastanka na nivou stručnjaka.

Sastanci stručnih grupa, kako je naveo, nastaviće se krajem avgusta.

Nakon što je postavljen za koordinatora za dijalog, Skender Hiseni je održao niz sastanaka sa visokim predstavnicima EU i SAD.

Hiseni se 23. aprila u Briselu sastao sa Lajčakom, a dan kasnije i sa pomoćnikom generalnog sekretara za Evropu i Evroaziju iz američkog Stejt departmenta Filipom Rikerom.

Nakon ovih sastanaka u Evropi, Hiseni je u ponedeljak boravio u poseti SAD.

U Vašingtonu se sastao sa specijalnim predstavnikom SAD za zapadni Balkan Metjuom Palmerom i zvaničnicima Bele kuće.

Prema rečima Hisenija, Palmer nije rekao da će SAD biti formalno deo razgovora, već će ostati blizu Kosova.

“Palmer je naglasio da Sjedinjene Države podržavaju dijalog u Briselu…u snažnoj podršci pravednom, trajnom i sveobuhvatnom sporazumu”, naveo je Hiseni.

Izvor: Gazeta exress, Kosovo Online

Comments

Pročitaj još