• Početna>
  • Vesti>

Jevtić, Bratu i Arduč na virtuelnom sastanku o važnim pitanjima za zajednice

Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, šef misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Jan Bratu (Btaathu) i šef misije UNHCR-a na Kosovu, Erol Arduč (Arduç) održali su virtuelni sastanak.

U zajedničkom saopštenju za javnost stoji da se razgovaralo o pitanjima od značaja za zajednice, uključujući borbu protiv pandemije korona virusa, pružanja neophodne pomoći interno raseljenim licima i povratnicima, kao i pronalaženje trajnih rešenja za raseljena lica kroz nastavak regionalnog „Skopskog procesa“.

Ministar Jevtić informisao je svoje sagovornike iz OEBS-a i UNHCR-a o trenutnim aktivnostima Ministarstva za zajednice i povratak koje imaju za cilj da trajno reše stambeno pitanje za 80 raseljenih i ugroženih porodica smeštenih u Kolektivnom centru za interno raseljena lica u opštini Štrpce i plaćanja mesečne kirije/komunalija za 51 najugroženiju povratničku porodicu (sa ukupno 226 članova, pripadnika Roma, Aškalija i Egipćana) iz Crne Gore i Severne Makedonije, koje su privremeno utočište pronašle u sedam kosovskih opština.

Učesnici su takođe razgovarali o važnosti podrške procesu povratka i reintegracije i izrazili zahvalnost za trenutnu i kontinuiranu podršku Evropske unije u tom pogledu.
OEBS i UNHCR će podržati napore ovog ministarstva u održavanju regionalne međuinstitucionalne virtuelne konferencije o trajnim rešenjima za raseljena lica u okviru „Skopskog procesa“, koja bi u ovom trenutku mogla poslužiti i kao platforma za olakšavanje dijaloga koji se trenutno odvija u Briselu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica (saopštenje)

Comments

Pročitaj još