• Početna>
  • Vesti>

Ljajmi: Slabe šanse za drugi sastanak Kosova i Srbije u Vašingtonu

Evropska unija je već preuzela glavnu ulogu u dijalogu između Kosova i Srbije, a neuspeh sastanka 27. juna u Vašingtonu smanjio je angažman Sjedinjenih Američkih Država i specijalnog izaslanika Ričarda Grenela u tom procesu, piše Ljajmi.

Kako se navodi, iako je Grenel najavio novi datum sastanka delegacija Kosova i Srbije, takva stvar nije se još dogodila.

Objavljivanje optužnica Specijalnog suda protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, dodaje se, promenilo je tok događaja u procesu dijaloga.

Neuspeh sastanka zakazanog za 27. jun u Beloj kući između Kosova i Srbije uticao je da EU preuzme primarnu ulogu u ovom procesu, navodi Ljajmi.

Kosovo je već imenovalo Skendera Hisenija koordinatorom vlade za dijalog, dok se premijer Kosova Avdulah Hoti, posredstvom specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i šefa evropske spoljne politike Đuzepa Borelja, sastao u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Američki stručnjak za balkanska pitanja Alon Ben Meir istakao je da je veoma skeptičan da će Trampova administracija vratiti pažnju koju je imala ranije prema dijalogu.

Naveo je, u tom kontekstu, domaće probleme u SAD i Trampovu izbornu kampanju, kao elemente koji ograničavaju američki angažman u dijalogu.

“S obzirom na unutrašnje nemire u SAD, zbog koronavirusa i izuzetno burne političke kampanje za predstojeće izbore, sumnjam da će se Trampova administracija u ovom trenutku moći da se fokusira na sukob između Kosova i Srbije”, ocenio je Ben Meir.

Međutim, čak i ako se desi neki drugi američki angažman u ovom procesu, izrazio je sumnju da bi se on pokazao uspešnim.

“Ako i bude nekog drugog pokušaja, imam još veće sumnje da bi ovaj pokušaj doveo do napretka, ako ne iz nekog drugog razloga, onda zbog složenosti ovog problema”, poručio je Ben Meir.

O nekom mogućem sastanku nisu dali odgovor ni iz Grenelove kancelarije. Portparol američkog izaslanika Dik Kastin rekao je da u vezi s tim nema ništa novo.

“Hvala na pitanjima, nažalost, nema nekih kretanja u tom smeru”, naveo je Kastin.

Međutim, SAD će, kako se navodi, ako ne u primarnoj ulozi, biti za pregovaračkim stolom u Briselu kao pomoć EU.

Ben Meir je ocenio da će, ukoliko se promeni američka administracija i Džozef Bajden dođe na vlast, sarađivati sa EU da bi rešio to pitanje.

“Uvek sam podvlačio da bi EU trebalo da bude glavni posrednik u traženju rešenja između Kosova i Srbije, uvek u zavisnosti od ishoda američkih izbora. Ako Bajden pobedi na izborima, verovatno će blisko sarađivati sa EU da bi rešio ovaj sukob”, naveo je Ben Meir.

Proces dijaloga sa Srbijom, kako se navodi, takođe je povećao tenzije u vladajućoj koaliciji Alijansa za budućnost Kosova – Demokratski savez Kosova – Socijaldemokratska inicijativa NISMA.

Alijansa Ramuša Haradinaja optužuje DSK za nedostatak transparentnosti i zanemarivanje ABK u tom procesu.

Takođe, ta stranka zajedno sa mnogim drugim akterima na Kosovu, uključujući predsednika Kosova, insistira na tome da Sjedinjene Američke Države budu za pregovaračkim stolom, kao jedini garant sporazuma sa obostranim priznavanjem, podseća Ljajmi.

Izvor Ljajmi,Kosovo Online

Comments

Pročitaj još