• Početna>
  • Vesti>

Novosti: Ako Lajčak nagovesti nacrt sporazuma, srpski tim će odbaciti ucenu oko Kosova

Ako predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, makar i u uvijenoj formi, u Briselu nagovesti nacrt sporazuma sa Prištinom, po kojem bi Srbija praktično morala da prizna nezavisnost Kosova, naš tim u tome neće učestvovati, nezvanično saznaju “Novosti”.

To bi trebalo da bude odgovor Beograda, koji ne pristaje da se u već dogovorene teme ekspertskog dijaloga – ekonomija i nestali, kao kukavičje jaje ubace statusna pitanja. Tim pre što su krugovi u Briselu perfidni tekst sačinili bez pregovora s bilo kojom od strana, zloupotrebljavajući njihovo prisustvo na današnjoj rundi razgovora.

Ovakvim manevrom, na scenu bi mogla da stupe nastojanja Nemačke da se najpre raščisti status naše južne pokrajine, a da se potom nastave “bilateralni pregovori” o tehničkim stvarima. To potire i nastojanja administracije američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog izaslanika za dijalog Ričarda Grenela, koji je imao obrnutu logiku – da se kroz proces najpre rešavaju životna pitanja.

Portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano rekao je za Radio Slobodna Evropa da se dijalog – nakon što je nastavljen na najvišem nivou ranije ovog meseca – nastavlja nizom sastanaka na ekspertskom nivou koji predstavljaju deo tekućeg procesa.

“Na dnevnom redu naći će se pitanje raseljenih i ekonomska saradnja” – rekao je Stano.

U svakom slučaju, ovo navlačenje konopca između Berlina i Vašingtona nikako ne ide naruku našoj strani. “Osvajanjem” dirigentske palice u pregovorima od strane EU dat je vetar u leđa premijeru Kosova Avdulahu Hotiju, koji ima podršku nemačke administracije i koji je od početka govorio da Albanci u Brisel idu da pregovaraju o sveobuhvatnom sporazumu. To i otvara sumnju da je Hoti zapravo unapred znao za podmukli plan za čije je sprovođenje zadužen Lajčak, pišu „Novosti“.

Briselska nomenklatura ovim manevrom želi, takođe, da pojača i pritisak na predsednika Aleksandra Vučića, kojem je tokom poslednjeg sastanka sa albanskim predstavnicima rečeno da će susreti na visokom nivou biti nastavljeni u septembru.

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je u sredu da bi predstavljanje pomenutog dokumenta u ovoj fazi dijaloga predstavljalo iznenađenje. Istovremeno, on veruje da će predsednik Vučić upoznati javnost sa njegovim sadržajem i da će odgovor biti u skladu sa našim nacionalnim interesima.

“Čudno je zašto to sada rade. Zašto to rade kad Vučić nije tamo? Njemu su javili da će nastavak dijaloga biti tek u septembru. Ako i bude tog dokumenta, čemu služi da se sada uruči da njemu neko preda? Verovatno da bi se dobilo na vremenu da se izvrši pritisak na Srbiju, i spolja i iznutra.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Večernje novosti

Comments

Pročitaj još