• Početna>
  • Vesti>

Hiseni: Na sastanku sa Đurićem razmatrani elementi sveobuhvatnog sporazuma

Koordinator za Kosovo u dijalogu između Kosova i Srbije Skender Hiseni tvrdi da je na sastanku sa koordinatorom srpske strane Markom Đurićem, koji je trajao oko sedam sati, razgovarano o sveobuhvatnom sporazumu.

On je rekao da su danas razmatrani elementi ili poglavlja tog sporazuma.

“Pregovaramo o elementima opšteg sporazuma koji će na kraju biti međunarodno pravno obavezujući i definitivno bi trebalo da rezultira normalizacijom recipročnih odnosa između Srbije i Kosova, što znači i međusobno priznavanje”, rekao je Hiseni.

Prema njegovim rečima razgovori su politički jer sadrže odredbe opšteg sporazuma, koje preciziraju zakonske obaveze kao i političke i pravne.

Dodao je da ne postoji sporazum ni za jedno poglavlje odvojeno sve dok se ne postigne opšti dogovor.

“Dogovor o elementima sporazuma biće postignut tek kada postignemo opšti sporazum. Stav EU je da ne postoji poseban dogovor o bilo čemu, sve dok ne postoji sveobuhvatan dogovor o normalizaciji odnosa”, kaže Hiseni. 

Navodi da su se gotovo sedam sati bez prekida bavili elementima sporazuma.

“Razgovori su teški i nisam jedan od onih koji očekuju da će se sve postići lako, ali optimističan sam jer se na osnovu tona razgovora krećemo u pravom smeru. Prerano je pokazati optimizam, jer su to teški razgovori, ali ćemo postići ono što smo započeli”, rekao je Hiseni.

On je istakao da će sve što je važno biti bačeno na papir.

“Mislim na poglavlja koja su vrlo koncizna sa pravnog stanovišta i na osnovu jasnih odredbi međunarodnog prava”, rekao je on novinarima.

Hiseni je dodao da nema nameru da govori o detaljima.

“Otkrivanje detalja samo stvara opstrukciju u procesu koji se neminovno završava sveobuhvatnim, pravno obavezujućim sporazumima, što će rezultirati uzajamnim priznavanjem i normalizacijom. Ako ovo nije kraj, neće biti dogovora ni o čemu”, rekao je.

Hiseni je takođe upitan da li se na sastanku razgovaralo o primeni dosadašnjih sporazuma.

“Sve što pomogne u postizanju konačnog sporazuma biće uzeto u obzir”, rekao je.

Današnjem sastanaku između Hisenija i Đurića posredovao je izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak.

Kosovsku delegaciju vodi državni koordinator za dijalog Skender Hiseni, dok srpsku delegaciju predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić.

Dijalog između Kosova i Srbije, na najvišem nivou, nastavljen je 16. jula sastankom premijera Kosova Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uz posredovanje visokih zvaničnika EU.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još