• Početna>
  • Vesti>

Radomirović: Hospitalizovano 112 pacijenata sa korona virusom

Pacijenti pozitivni na korona virus iz srpskih sredina na KiM,uglavnom se leče u Kliničko bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici u kojem trenutno ima dovoljno kapaciteta, jer su mnoga odeljenja ove zdravstvene ustanove pretvorena u kovid bolnicu. Zaštitne opreme i lekova za sada  ima dovoljno, kao i stručnog kadra,da se izbore sa virusom.

U KBC u Kosovskoj Mitrovici hospitalizovano je 112 pacijenata sa korona virusom, među kojima ima i onih sa teškom kliničkom slikom i nalaze se na respiratoru.

“Trenutno se u kovid bolnici sa jutrošnjim podacima kojima raspolažemo leči 89 pacijenata kod kojih je potvrđena kovid infekcija, a pritom 23 pacijenta se nalaze u trijažnom centru koji su testirani ili koji će se testirati tako da za njih očekujemo i potvrdu. Uglavnom se  tu radi o lakšim, srednje teškim pa i težim kliničkim slikama. Imamo 4 pacijenta smeštenih u respiratornom centru, od toga su 3 intubirana, što znači zahtevaju i korišćenje respiratora”, kaže za TV Most dr Danica Radomirović  načelnica infektivnog odeljenja KBC Kosovska Mitrovica.

Za sada ima dovoljno kapaciteta jer su mnoga odeljenja pretvorena u kovid bolnicu, a ima i zaštitne opreme kao i neophodnih lekova za lečenje pacijenata pozitivnih na kovid-19.

“Zbog sve većeg broja kovid pacijenata internistički blok je opredeljen da bude kovid bolnica. Tu su sva tri odeljenja internističkog bloka, zatim kožno odeljenje, odeljenje neurologije i psihijatrije, onkologija koja je određena da bude respiratorni centar. Sve ukupno 180 postelja zajedno sa respiratornim centrom, uključujući i infektivno odeljenje. Ličnom i zaštitnom opremom smo potpuno snabdeveni. Što se tiče lekova imamo i dovoljan broj antibiotika i lekova koji se sada po protokolu lečenja za kovid-19 koriste”, rekla je Radomirović.

Iako je trenutno epidemiološka situacija u većinski srpskim sredinama na KiM nešto bolja nego prethodnih nedelja infektolozi ističu da još nije vreme za opuštanje. Apeluju na građane da budu odgovorni i pridržavaju se preporučenih mera zaštite.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još