• Početna>
  • Vesti>

Grujičić: Pacijentima za onkologiju nije potreban pi-si-ar već samo brzi test

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Danica Grujičić navodi da za ulazak u tu ustanovu nije potreban pi-si-ar već samo brzi test. Apeluje na pacijente da dođu u zakazano vreme kako ne bi bilo čekanja ispred Instituta. Poziva pacijente koji čekaju godišnju kontrolu da sačekaju i zakažu pregled za oktobar, novembar i decembar.

Danica Grujičić navodi da za dolazak u institut nije potreban pi-si-ar test, već brzi test u Domu zdravlja, te da se pri dolasku meri temperatura.

“Pi-si-ar nije potreban, potrebno je da u svom Domu zdravlja pacijenti urade brzi test. Zna se protokol ako je samo IGG pozitivan onda može da dođe u bolnicu, ali ako je IGM pozitivan onda mora da ima pi-si-ar test i to se sve završava u dnevnoj bolnici”, objašnjava Grujičićeva.

Apeluje na pacijente da dođu u zakazano vreme kako ne bi bilo čekanja ispred Instituta.

“Mi smo podelili prijeme. Prijemi za hemoterapiju dolaze prvi. Nakon njih od 10.00 do 12.00 dolaze prijemi za hirurgiju. U 12.00 dolaze prijemi za radio-terapiju u Onkologiju dva”, navodi Grujičićeva.

Bez čekanja na operaciju 

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju navodi da u toj ustanovi nema lista čekanja za operacije.

“Četiri sale rade punom parom, ne postoji lista čekanja za hirurgiju. Ako ste danas dijagnostikovani i rešeno je da treba da se operišete, najkasnije za dve nedelje ćete i biti operisani”, objašnjava Grujičićeva.

Dodaje da se u Institutu operišu i pacijenti sa KBC “Banjica”. 

Navodi da hemioterapija radi “130 odsto”, a da u radioterapiji prednost imaju oni koji imaju najagresivnije tumore.

“Dnevno se ozrači 350 ljudi, 1.500 ljudi nedeljno dobije hemioterapiju”, ističe direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju.

Maska kao zaštita

Apeluje na članove porodica onkoloških pacijenata da budu posebno pažljivi kako ne bi virus doneli u kuću.

Ističe da je nošenje maski trenutno najveća zaštita od koronavirusa, kao i lična higijena i higijena ruku i poštovanje svih preventivnih mera. 

Navodi da je u drugom talasu oko tridesetak zaposlenih bilo pozitivno na kovid 19.

“Na sreću ne tako teških kliničkih slika kao što je bilo prvi put, ali uglavnom su infekciju dobili van Instituta za onkologiju, uglavnom od članova svojih porodica ili su orali da budu u karantinu zbog njih. Tako da moramo razmišljati o tome da i članovi porodica moraju da nose maske”, ističe Grujičićeva.

Izvor: RTS

Foto: Radio Kosovska Mitrovica, arhiva

Comments

Pročitaj još